Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Χρονιά μεγάλων ερωτημάτων το 2017

Μεταβλητότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη σε μετοχές και ομόλογα, επιλογή μεμονωμένων μετοχών αντί δεικτών, εταιρικών ομολόγων αντί κρατικών ομολόγων και άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ και των επενδύσεων σε δολάριο βλέπουν οι επαγγελματίες της αγοράς για το 2017.




Ένα ισοροπημένο πλέον χαρτοφυλάκιο (μεσαίου κινδύνου) θα πρέπει να έχει ισομέρεια στις μετοχικές τοποθετήσεις (25%-25% σε Ελλάδα και εξωτερικό), μείωση θέσεων σε ομόλογα (περίπου στο 10%), ενίσχυση θέσεων σε εταιρικά ομόλογα (επίσης 10%), αυξημένες θέσεις σε assets δολαρίου (μέχρι 20%) και αρκετά διαθέσιμα τουλάχιστον κατά το α' εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Xρονιά πολιτικής αβεβαιότητας
Μία ακόμη χρονιά με αυξημένη μεταβλητότητα κυρίως εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων βλέπουν οι επαγγελματίες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η πορεία του Γενικού Δείκτη θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , τις πολιτικές εξελίξεις και τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προχθες ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Ιακωβος Γεωργάνας, «είμαι αισιόδοξος ότι κατά 80-85% θα κλείσει η αξιολόγηση και υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο εισόδου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αλλά λόγω της πολιτικής μεταβλητότητας το ποσοστό κατεβαίνει στο 50%.»

Χρονιά μεγάλων ερωτημάτων το 2017

Στην περίπτωση θετικής εξέλιξης ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να ξεπεράσει τις 700 μονάδες , επίπεδα που είχε πριν από 2 χρόνια και εφαλτήριο της ανόδου θα είναι κυρίως οι τραπεζικές μετοχές. Στην αντίθετη περίπτωση , δηλαδή στο αρνητικό σενάριο, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε το χρηματιστήριο πάλι σε καθοδική πορεία προς τις 550 μονάδες κατ' αρχήν. Στο πολύ κακό σενάριο (πολιτική ακυβερνησία, οικονομική καθίζηση) επιστρέφει ο κίνδυνος για πτώση πάλι προς τα χαμηλά 25 ετών, δηλαδή τις 440 μονάδες που υποχώρησε τον Φεβρουάριο 2016.

Οι εγχώριοι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς δείχνουν ότι φοβούνται μία νέα οικονομική οπισθοχώρηση γεγονός που θα φαλκιδεύσει κάθε προσπάθεια χρηματιστηριακής ανόδου. Το 2016 δυσκόλευσε ακόμη περισσότερο το επάγγελμα του Έλληνα χρηματιστή και βέβαια αιτίες γι' αυτό παραμένουν τα capital controls αλλά και η οικονομική καχεξία των ελλήνων επενδυτών που αποτελούσαν την ραχοκοκκαλιά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η αύξηση στο 60% των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο ουδόλως μείωσε την μεταβλητότητα που επικρατούσε. Αντιθέτως τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και στα υπόλοιπα blue chips αύξησε την ταχύτητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών άρα και τη μεταβλητότητα. Οι έντονες μεταπτώσεις που εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης ουσιαστικά δείχνουν ότι οι ξένοι ? με λίγες εξαιρέσεις όπως η Fairfax για παράδειγμα- δεν ήρθαν για να μείνουν και ότι αυξομειώνουν τις θέσεις τους στις εισηγμένες ανάλογα με την συγκυρία πολιτική ή οικονομική.

Μετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
Καταλύτες στην πορεία των μετοχών για την νέα χρονιά θα είναι κυρίως οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα , οι οποίες όμως είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις. Εάν μειωθεί ο πολιτικός κίνδυνος και αυξηθεί η εγχώρια οικονομική αξιοπιστία τότε ο τραπεζικός κλάδος θα έχει την δυνατότητα να υπεραποδόσει εκτιμούν οι επαγγελματίες της αγοράς, συμπερασύροντας και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα. Στην αντίθετη περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος θα γνωρίσει ακόμη μία αρνητική χρονιά και ο Γενικός Δείκτης θα ταλαιπωρεί. Βεβαίως υπάρχουν και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips τα οποία δείχνουν να έχουν διαφοροποιηθεί από το country risk. Μετοχές όπως ο ΟΤΕ , ο Tιτάνας, η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ μπορούν να αποτελέσουν επιλογές μειωμένου κινδύνου. Σε ότι αφορά τις μετοχές εξωτερικού, οι επαγγελματίες της αγοράς δίνουν σαφή προτεραιότητα στις αμερικανικές μετοχές, σε επιλογές μέσα από τους ευρωπαικούς δείκτες, σε βρετανικούς τίτλους αλλά και σε ιαπωνικές μετοχές εάν ευνοηθούν από την ισοτιμία δολαρίου / Γεν. Επίσης, σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων το ενδιαφέρον εστιάζεται και στα μερισματοφόρα blue chips τα οποία μπορούν να δώσουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τοκοφόρες επενδύσεις.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες οι περισσότεροι βλέπουν νέα περαιτέρω άνοδο του αμερικανικού νομίσματος έναντι του Ευρώ και της Στερλίνας, υπάρχει αβεβαιότητα για τη σχέση δολαρίου /Γεν ενώ η άνοδος του πετρελαίου θα ευνοήσει νομισματα από πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και ιδιαίτερα τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Τέλος τα εμπορεύματα και ειδικά το πετρέλαιο, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε ανοδικό κανάλι μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τον Δεκέμβριο αλλά και την ισχυρή κερδοσκοπία που εμφανίζουν τα συμβόλαια του . Επίσης οι γεωπολιτικές ανησυχίες δείχνουν ότι ευνοούν την άνοδου του χρυσού ο οποίος θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα.

Οι εκλογές στην Ευρωζώνη και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
«Κλειδί» η πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων

Παύλος Δεπόλλας «Δεπόλλας ΑΧΕΠΕΥ»
Ο κ. Παύλος Δεπόλλας, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής τονίζει ότι τα μη τραπεζικά blue chips στην Ελλάδα είναι δίκαια αποτιμημένα (fair value) και διαπραγματεύονται με μειωμένο discount έναντι των ευρωπαϊκών αντιστοίχων μετοχών. Οι τραπεζικές μετοχές θα εξαρτηθούν από την διαχείριση δανείων και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα κινηθούν έντονα ανοδικά (οι τράπεζες) είτε έντονα πτωτικά» δηλώνει. Σε ό,τι αφορά τις ξένες αγορές, «οι αμερικανικές μετοχές έχουν ευνοηθεί από την ανάληψη της ηγεσίας Τραμπ στις ΗΠΑ και γενικώς θεωρούνται δίκαια αποτιμημένες καθώς έχουν προεξοφλήσει μία επιχειρηματική δυναμική» αναφέρει ο κ. Δεπόλλας.

Νίκος Χρυσοχοίδης «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ»
Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ» τονίζει ότι η πολιτική κατάσταση θα καθορίσει και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. «Υπάρχει αυτή την περίοδο αυξημένη πολιτική αστάθεια και πολλά ερωτηματικά για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό δημιουργεί αυξημένες ανησυχίες για το ελληνικό χρηματιστήριο τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Γενικότερα εκτιμάμε ότι θα είναι χρονιά μετοχών και όχι χρονιά δεικτών. Παραμένουμε ως εταιρεία προσηλωμένοι στις αρχικές μας προτάσεις δηλαδή κυρίως σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola AG, Tιτάνα κ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ. Σε ό,τι αφορά τις ξένες αγορές, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι προς τις αμερικανικές, αν και τα νέα ιστορικά υψηλά που παρουσίασαν μέσα στον Δεκέμβριο ενδεχόμενως να προβληματίσουν.

Τάκης Ζαμάνης «ΒETA AXΕΠΕΥ»
Ο κ. Τάκης Ζαμάνης (επικεφαλής διαπραγμάτευσης της BETA AXΕΠΕΥ) εκτιμά ότι «κλειδί» της οικονομικής πορείας αποτελεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Η αποκλιμάκωσή του θα σημάνει μείωση του επενδυτικού κινδύνου και θα δρομολογεί αύξηση θέσεων σε ελληνικές μετοχές. Οι επιλογές του εστιάζονται κυρίως σε μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie κ.ά. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θα υπάρξει μείωση του country risk μπορεί να περιλάβει 20% του ελληνικού χαρτοφυλακίου σε τραπεζικές μετοχές.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com