Αναφορές στην Ελλάδα περιέχει συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο σαββατιάτικο φύλλο της De Tijd υπό τον τίτλο «Ντάισελμπλουμ: Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα πάνε καλά με την Ελλάδα» και χαρακτηρίζοντας «εφικτό στόχο» την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018.
Ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τεθούν υπό έλεγχο οι μεταναστευτικές ροές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να σημαίνει και «περισσότερη Ευρώπη». Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο οι διάφορες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η παρατηρούμενη άνοδος του λαϊκισμού να οδηγήσουν στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Η πιθανότητα να βρεθούμε αυτή την χρονιά εκ νέου σε μια μεγάλη κρίση είναι περιορισμένη», εξήγησε. «Πράγματι, οι λαϊκιστές σημειώνουν άνοδο, αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουν να βρεθούν στην εξουσία σε κάποια χώρα. Πράγματι, μερικές ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά αυτά είναι παλιά προβλήματα για τα οποία έχουμε τις λύσεις. Το Brexit είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις, αλλά ας περιμένουμε πρώτα την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα. Εν τω μεταξύ τα πράγματα πάνε καλύτερα και με την οικονομία», πρόσθεσε.
Οσον αφορά το ελληνικό χρέος, δήλωσε: «Έχουμε ήδη προβεί σε μια ελάφρυνση χρέους με την οποία μειώσαμε τα επιτόκια που πληρώνουν οι Έλληνες και τους δώσαμε περισσότερο χρόνο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Για ένα κούρεμα του χρέους όμως δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην Ευρωζώνη. Μερικές φορές ακούω ότι τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες. Αυτό δεν αποτελεί όμως ολόκληρη την αλήθεια. Τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που ήλθε το ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το εάν θα υπάρχει το ευρώ με την τωρινή του μορφή δέκα χρόνια αργότερα, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Δεν είμαι τζογαδόρος, αλλά γνωρίζω ότι στην ευρωζώνη υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση να διατηρήσουμε το ευρώ. Η ζημιά από την κατάρρευση του ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας. Εάν θα έλεγα ότι το ευρώ δεν θα υπάρχει πλέον ύστερα από δέκα χρόνια, θα ήταν άλλωστε απαράδεκτο καθότι ως πρόεδρος του Eurogroup οφείλω να μεριμνώ για την πολιτική και οικονομική ενδυνάμωση της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υλοποιήσαμε σημαντικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως η ίδρυση της τραπεζικής ένωσης».