Αν επιχειρούσε κανείς να εντοπίσει τη διαβεβαίωση που έχει δοθεί από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τις περισσότερες φορές τους τελευταίους μήνες, χωρίς δεύτερη σκέψη θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι πως «κάλπες θα στηθούν το 2019».
Μέσα σε μια κατάσταση έντονης πολιτικής ρευστότητας, τις διαπραγματεύσεις να χρονίζουν χωρίς ορατή λύση και την αντιπολίτευση να θέτει σε καθημερινή βάση το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, το Μαξίμου είναι αναγκασμένο να διαψεύδει διαρκώς τα σχετικά σενάρια.
Αν στο σκηνικό αυτό προσθέσει κανείς και τις κατά καιρούς δημόσιες εκτιμήσεις και τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που -κόντρα στην κεντρική γραμμή- δεν αποκλείουν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω δημοψηφίσματος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η σχετική σεναριολογία συντηρείται και εντείνεται.
ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ...
Πέραν όλων των παραπάνω, όμως, υπάρχει και μια σειρά κινήσεων και επιλογών του Μαξίμου που επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι η κυβέρνηση παρά την εκπεφρασμένη βούληση να εξαντλήσει την τετραετία, κρατά ζωντανό το σενάριο αναζήτησης διεξόδου μέσω κάλπης σε περίπτωση που ο σχεδιασμός της δεν ευοδωθεί. Διορισμοί, εξαγγελίες παροχών, εξορμήσεις ανά την επικράτεια, πολιτική πόλωση προεκλογικού χαρακτήρα, ηρωικές «κορόνες» απέναντι στους δανειστές, ακόμη και αναζωπύρωση συζητήσεων γύρω από πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, συντηρούν στην καθημερινή ατζέντα τη φημολογία για κάλπες.
Ακόμη και ο πιο καλόπιστος διέκρινε... άρωμα εκλογών πίσω από τις εξαγγελίες του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα μονιμοποιήσει 10.000 συμβασιούχους κυρίως στην καθαριότητα των δήμων, στους παιδικούς σταθμούς και στα κοινωνικά προγράμματα. Στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν αυτές οι εξαγγελίες απάντησε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Μαξίμου, λέγοντας μεν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, αλλά μέσω ΑΣΕΠ «να σταματήσει η «απαράδεκτη κατάσταση ομηρείας, στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας». Νερό στο μύλο της συζήτησης περί προσλήψεων προεκλογικού χαρακτήρα ήρθε να ρίξει και η απόφαση για τον διορισμό 156 αθλητών στο Δημόσιο λόγω των επιδόσεών τους, ζήτημα που εκκρεμούσε από το 2008. Επιπλέον πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν και οι αποκαλύψεις για τους χιλιάδες απασχολούμενους στα hotspots, οι οποίοι? «αναζητούνται» σε κάποια γραφεία δήμων. Ή ακόμη και η δεύτερη ευκαιρία με δεύτερη εξεταστική που δόθηκε στους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Προεκλογικό τόνο στην πολιτική ζωή όμως δίνουν και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για κάθοδο στον λαό. Στις τελευταίες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν «εξορμήσεις» το επόμενο διάστημα, με αφορμή τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ενώ στις ρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αυτές οι πολιτικές εξορμήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και θα έχουν στο επίκεντρό τους την ανάδειξη των πρωτοβουλιών του κόμματος και της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.
Οι περιοδείες είναι ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο επικοινωνιακής αντεπίθεσης του Μαξίμου, με στόχο να αλλάξει η αρνητική εικόνα στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η διαρκής προσπάθεια να επικοινωνηθούν στην κοινή γνώμη οι «θετικές» ειδήσεις, με ειδική αναφορά στην υπεραπόδοση των εσόδων και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, συνοδευμένες πάντα από υποσχέσεις περί παροχών, στο μέτρο που η θετική πορεία της οικονομίας το επιτρέπει.
Εξαγγελίες
Η άρση των αδικιών και η επαναφορά της κανονικότητας άλλωστε παραμένουν ψηλά στην κυβερνητική ρητορική. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για του αγρότες από το βήμα της Βουλής, αλλά και οι σχεδιασμοί για «ξεπάγωμα» των εκκρεμών συντάξεων είναι ορισμένες ακόμη περιπτώσεις, όπου επιχειρείται επαναπροσέγγιση τμημάτων της κοινωνίας που έχει χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πόλωση που επιχειρεί η κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό μέτωπο σε σχέση με τη ΝΔ, όσο και στο μέτωπο με τους δανειστές -και κυρίως με το ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε - ερμηνεύεται από πολλούς ως μία ακόμη απόδειξη ότι αναζητείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα για οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο μιας «ηρωικής εξόδου» αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν συνεχίζει να συζητείται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, καίτοι το Μαξίμου δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει ακόμη και επώδυνους συμβιβασμούς προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Στο απευκταίο σενάριο του οριστικού ναυαγίου είναι λογικό να αναζητηθούν στο πρόσωπο των «ακραίων κύκλων των δανειστών», οι «υπεύθυνοι» της κρίσης που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε ανατροπή της κυβέρνησης.
ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ
Σε ό,τι αφορά δε την εντός συνόρων σύγκρουση, η τελευταία συζήτηση στη Βουλή και η σκληρή κόντρα του πρωθυπουργού με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται και θα συνεχίσει να κινείται σε μακρά προεκλογική περίοδο.
Ολα βεβαίως θα εξαρτηθούν και από τις προθέσεις των δανειστών. Αν επιμείνουν σε σκληρά μέτρα, με ή χωρίς το ΔΝΤ, τότε η αντιπαράθεση θα μπορούσε να είναι η αιτία για την προσφυγή στον λαό, όπως έγινε και το 2015. Και με δίλημμα που ήδη βάζει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός: «Εμείς αγωνιζόμαστε κατά του Σόιμπλε, εσείς έχετε σχέδιο ‘’βάστα Σόιμπλε, βάστα ΔΝΤ’’».
Στο προσκήνιο και ο εκλογικός νόμος
Σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη και η αναζωπύρωση της συζήτησης για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η φημολογία μπορεί να ξεκίνησε μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων, ωστόσο η ανοιχτή «πρόσκληση» του Δ. Τζανακόπουλου στο ΠΑΣΟΚ να αναλάβει εκείνο τη σχετική πρωτοβουλία την οποία και θα μπορούσε να στηρίξει η κυβέρνηση, άφησε να φανεί ότι δεν επρόκειτο για... τυχαίο περιστατικό. Όπως όλα δείχνουν, το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς να ισχύσει η απλή αναλογική από την επόμενη αναμέτρηση, με στόχο να δυσκολέψει τη συγκρότηση κυβέρνησης από τη ΝΔ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και για τον λόγο αυτό εξετάζει την επανακατάθεση μιας βελτιωμένης πρότασης σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, ώστε αυτή τη φορά να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Και μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να έβαλε φρένο στα κυβερνητικά σχέδια, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ...
Διορισμοί
Νερό στο μύλο της συζήτησης περί προσλήψεων προεκλογικού χαρακτήρα ήρθε να ρίξει και η απόφαση για τον διορισμό 156 αθλητών στο Δημόσιο
Μονιμοποιήσεις
Ακόμη και ο πιο καλόπιστος διέκρινε... άρωμα εκλογών πίσω από τις εξαγγελίες του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα μονιμοποιήσει 10.000 συμβασιούχους