Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ωστόσο, το σενάριο της μείωσης του αφορολόγητου που θα πλήξει όλους τους πολίτες επανέρχεται επίσημα στο προσκήνιο.
Από τα Τρίκαλα ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ερωτηθείς για το αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ύψος του αφορολογήτου ορίου, είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα, όπως και άλλα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το όριο που υπάρχει τώρα, δεν γνωρίζουμε όμως αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους με «χαράτσι» ύψους 800 ευρώ ετησίως.
Όλα αυτά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει τη γραπτή πρόταση που έχει δεσμευτεί από το EWG της 12ης Ιανουαρίου να στείλει στους θεσμούς.
Οι προτάσεις τις ελληνικές πλευρές θα κατατεθούν μέσα στις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη και θα τις παρουσιάσει μια ημέρα μετά, την Πέμπτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup.
Όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Εθνος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ.
Τέσσερις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος – από το 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018- θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.