Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Νέο «νυστέρι» στα νοσοκομεία

Με «ψαλιδισμένους» προϋπολογισμούς, μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, χιλιάδες κενές θέσεις προσωπικού και τραγικές ελλείψεις υλικών, υποδέχονται το 2017 τα δημόσια νοσοκομεία.



Ο προϋπολογισμός για τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας προβλέπει μείωση περίπου κατά 5%, για τον ΕΟΠΥΥ κατά 38,1 % και για τα νοσοκομεία «πάγωμα» στα περυσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, ο προϋπολογισμός του για το 2017 μειώνεται στα 4,198 δισ. ευρώ, από 4,351 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή «κόβονται» 159 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία.

Για τον ΕΟΠΠΥ, η φετινή επιχορήγηση είναι μόλις στα 326 εκατ. ευρώ, αντί των 526 εκατ. ευρώ επιχορήγησης που έλαβε το 2016. Τα νοσοκομεία αναμένεται να επιχορηγηθούν φέτος με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό (1,5 δισ. ευρώ) θα δοθεί και το 2017 παρά τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν σήμερα με τις πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα ογκολογικά τμήματα και τις ελλείψεις υλικών.
Νέο «νυστέρι» στα νοσοκομεία

Οι συνολικές δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση και έχουν συρρικνωθεί από 23 δισ. ευρώ το 2009 σε 8,4 δισ. ευρώ το 2015, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 4,3% του ΑΕΠ, όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο 6% του ΑΕΠ έναντι του μέσο ευρωπαϊκού όρου στο 7% του ΑΕΠ. Πιο αναλυτικά στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται:

• Η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, στα 1.301 εκατομμύρια ευρώ ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παραμένει και η χρηματοδότηση για τις εφημερίες των γιατρών και πρόσθετων παροχών του νοσηλευτικού προσωπικού, στα 321 εκατομμύρια ευρώ.

• Μεγαλύτερο «ψαλίδι» προβλέπεται στις δαπάνες φαρμάκων των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη - δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ - για το 2017 το κονδύλι για τη χορήγηση φαρμάκων από το ΕΣΥ είναι κατά 40 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σύγκριση με φέτος. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε 550 εκατ., από τα οποία 492 εκατ. στα δημόσια νοσοκομεία και 57 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ». Αντίθετα φέτος, το αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 510 εκατ. αντιστοιχούσαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 13 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και τα 67 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, μειωμένες θα είναι η φαρμακευτική δαπάνη και το 2018, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 530 εκατ. ευρώ, δηλαδή 474 εκατ. ευρώ για το ΕΣΥ και 55, 8 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δεκάμηνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ προς προμηθευτές και επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν εκτιναχθεί στα 987,1 εκατ. ευρώ.

• Αντίθετα, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει αυξημένα έσοδα για τα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ιδίων εσόδων, δηλαδή των πληρωμών από τους ασθενείς (για παράδειγμα απογευματινά ιατρεία) από 117 σε 120 εκατομμύρια ευρώ και της διατήρησης των εσόδων τους από τα ασφαλιστικά ταμεία στα ίδια επίπεδα με το 2016, στα 888 εκατομμύρια ευρώ.

• Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 38% σε σχέση με το 2016. Αντίθετα αυξημένα προβλέπονται τα έσοδα από τις εισφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (συνολικά 717 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, παραδέχεται ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 200 εκ. ευρώ, διευκρινίζει ωστόσο ότι αυξήθηκε αντίστοιχα η απόδοση εισφορών υγείας από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( Ασφαλιστικά Ταμεία). Σημειώνει δε ότι ο προϋπολογισμός αγορών του ΕΟΠΥΥ - πλην φαρμάκων - είναι αυξημένος 123 εκ. ευρώ σε σχέση με τη μνημονιακή πρόβλεψη (ν.4336/2015) του 1,402 δις. ευρώ.

Προσωπικό
Εκτός από τους ασφυκτικούς προϋπολογισμούς, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Από το 2012 έως και το περασμένο Σεπτέμβριο το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας δηλαδή νοσοκομείων, πρωτοβάθμιας φροντίδας, κεντρικής υπηρεσίας και οργανισμών, έχει μειωθεί κατά 16.500 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων! Συνολικά οι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 7.800 και οι κενές θέσεις υπολογίζονται από την ΕΙΝΑΠ σε 6.600 ενώ κενή παραμένει και μία στις τρεις θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Τέσσερα στοιχήματα θέτει ο υπουργός Υγείας

Τέσσερις κρίσιμες προϋποθέσεις θέτει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την αντιστροφή της συνεχούς περικοπής των προϋπολογισμών του ΕΣΥ. Ο ίδιος παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ότι οι δημόσιες δομές υγείας είναι υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες. Σύμφωνα με τον υπουργό, «παρά την αντιστροφή της συνεχούς περικοπής των προϋπολογισμών του ΕΣΥ φέτος, οι πόροι είναι ανεπαρκείς και οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να υπάρχουν». Ο ίδιος στο ερώτημα: αν υπάρχει τάση βελτίωσης της κατάστασης και σταδιακής κάλυψης των αυξημένων αναγκών και αν «βγαίνει» το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για αισθητή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης εντός του μνημονιακού πλαισίου, απήντησε ναι, υπό τέσσερις κρίσιμες προϋποθέσεις:

1. Αποτελεσματικός έλεγχος της ζήτησης με «κλειδωμένα» διαγνωστικά-θερα-πευτικά πρωτόκολλα, «φίλτρα» στη συνταγογράφηση και μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ)

2. Κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας

3. Μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας

4. Συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com