Ο υψηλός αριθμός των αυτοαπασχολουμένων αποδεικνύει τη δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, 34%, σε σχέση με όλες τις αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο, τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία, που κυκλοφόρησε.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση και η αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνέβαλαν στη μείωση των καταθέσεων. Οσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους ο ΣΕΒ τονίζει ότι στις ΗΠΑ μόνον οι 7 στους 100 είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στην Ινδία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 87 στους 100. Τα μεγέθη αυτά σημαίνουν ότι σύγχρονοι μέθοδοι οργάνωσης της παραγωγής και του καταμερισμού εργασίας δεν είναι τόσο διαδεδομένοι στην Ινδία όσο είναι στις ΗΠΑ.
«Απορεί κανείς για τι είδους ανάπτυξη μιλάνε τα σχέδια εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που καταρτίζονται, όταν η οργάνωση της παραγωγής ακόμα και σε μεγάλους, εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το πρότυπο της μικρής οικογενειακής και ατομικής επιχείρησης» επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ και τονίζουν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής προστατευτισμού που ασκείται όσον αφορά στις μικρές/ατομικές εκμεταλλεύσεις για πελατειακούς κυρίως λόγους. «Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι παράξενο γιατί η φοροδιαφυγή είναι τόσο διαδεδομένο φαινόμενο στην ελληνική οικονομία και γιατί το πολιτικό σύστημα κωφεύει στον περιορισμό της», αναφέρει ο ΣΕΒ.
Υπερφορόλογηση
Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η υπερφορολόγηση προκαλεί αντικίνητρα για την πρόσληψη εργαζομένων και την παραγωγή εισοδημάτων αναλογικών προς την καταβαλλόμενη παραγωγική προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι η εκτεταμένη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το ασφυκτικό ρυθμιστικό περιβάλλον οδηγούν σε επιχειρηματική δυσλειτουργία και χαμηλή ανάπτυξη, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ουσία επιβραβέβευται η μετριότητα στην επιχειρηματική λειτουργία και τιμωρείται η μεγέθυνση της επιχείρησης και η υψηλή κερδοφορία.
Με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου 2016, οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως, 42,3 από τους Ευρωπαίους (37,1) κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολουμένων, που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 34% των απασχολούμενων έναντι 16% στην ΕΕ-28. Η διαφορά αυτή μεταξύ της χώρας μας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αν αναλυθεί σε κλαδικό επίπεδο λαμβάνει ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς, για παράδειγμα, στη μεταποίηση οι αυτοαπασχολούμενοι είναι το 22,8% έναντι του 6,8% την Ε.Ε., στο εμπόριο στο 40,5% έναντι του 17,7%, στον τουρισμό το 34,4% έναντι 17,5%, στην υγεία το 20,2% έναντι 8,9% κ.λπ.
Τα μεγέθη αυτά αντανακλούν τη λειτουργία χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και σε κλάδους που στην Ευρώπη η συγκεκριμένη δραστηριότητα ασκείται κατά μέσον όρο από πολύ περισσότερες. Ενας πρόσθετος λόγος είναι το χαμηλότερο ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, στον 9,8% από ό,τι 20,3% στην Ευρώπη.