Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«Βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2013, έπεσε ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης μετά τη νέα υποχώρηση που σημείωσε τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν ελαφρά, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ να διαμορφωθεί τον Μάρτιο οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όπως ανακοινώθηκε




Συγκεκριμένα ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος έκλεισε στις 93,4 μονάδες από 92,9 μονάδες, τον προηγούμενο μήνα. «Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και η αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να επέλθουν όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κυρίως στις συνθήκες ρευστότητας επηρεάζει το οικονομικό περιβάλλον. Η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά λογικά τις αυξανόμενες πιέσεις στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό πεδίο», υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ.

Η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με τον δείκτη να υποχωρεί στις -74,4 από -73,3 μονάδες, οφείλεται κυρίως στις δυσμενέστερες προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψε η πρόθεση για αποταμίευση και μόνον οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας βελτιώθηκαν ελαφρά. Σε επιχειρηματικό επίπεδο η άμβλυνση της απαισιοδοξίας, με εξαίρεση το Λιανικό Εμπόριο, οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ανέβηκε στις 93,7 μονάδες από 91,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα, χάρη στις πιο θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά, ενώ καταγράφηκε αποκλιμάκωση των εκτιμήσεων για τα αποθέματα.Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας οι τάσεις που καταγράφηκαν ήταν μικτές, με τις θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο να χάνουν 5 μονάδες αλλά τις προβλέψεις για εξαγωγές το προσεχές τρίμηνο να βελτιώνονται. Επίσης ενισχύονται οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, ενώ βελτίωση έστω και οριακή είχε ο δείκτης για την απασχόληση.

Στα Καταναλωτικά Αγαθά ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με του Μαρτίου, ενώ στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά αυξήθηκε αισθητά, όπως ανοδικά κινήθηκε και στα Ενδιάμεσα Αγαθά.

Στις Κατασκευές ο επιμέρους δείκτης ανέκαμψε στις 51,8 μονάδες από 46,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, σε επίπεδο πάντως κατώτερο σε σχέση μς την αντίστοιχη περυσινή επίδοση. Η τάση είναι ανοδική τόσο στα Δημόσια Έργα, όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές, καθώς αμβλύνθηκαν οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και την απασχόληση. Στο Λιανικό Εμπόριο ο Δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 89,6 μονάδες από 90,1 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώθηκαν αν και ενισχύθηκαν οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους. Οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Από τους επιμέρους τομείς, τα «Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός», «Υφάσματα - Ενδυση - Υπόδηση», και τα «Πολυκαταστήματα» κινήθηκαν πτωτικά, ενώ τα «Είδη Οικιακού Εξοπλισμού» ανέκαμψαν και τα «Οχήματα- Ανταλλακτικά» έμειναν στα ίδια επίπεδα. Τέλος, στις Υπηρεσίες ο δείκτης βελτιώθηκε στις 78,3 μονάδες από τις 76,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για εξέλιξη της ζήτησης τους προσεχείς μήνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com