Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σε δύο χρόνια η μείωση θέσεων στις «καλές» σχολές

Μεγάλη αναταραχή σε χιλιάδες υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλούν οι άστοχες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας γύρω από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.



Μετά την υπαναχώρηση στο θέμα του αριθμού των εισακτέων -αποφασίστηκε τελικώς το «ψαλίδι» στις θέσεις των περιζήτητων πανεπιστημιακών σχολών να μπει σταδιακά σε δύο χρόνια και έτσι για φέτος η μείωση θα είναι 500 θέσεις σε όλες τις σχολές- χθες το υπουργείο υπέπεσε σε νέο σφάλμα με τη ρύθμιση που αφορά στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις η οποία, σύμφωνα με γονείς και εκπαιδευτικούς, ανοίγει «παράθυρο» για την καταστρατήγηση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις για όσους υποψηφίους ασθενήσουν σοβαρά και δεν μπορέσουν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου σε κάποιο ή κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα, θα οργανωθούν τον Σεπτέμβριο -αφού δηλαδή θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ για την πλειονότητα των υποψηφίων- και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαγωνιστούν σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα και όχι μόνο σε αυτό που απουσίασαν. Αυτή η πρόβλεψη όπως και το γεγονός ότι υπάρχει ασάφεια σχετικά με τις θέσεις που θα διατεθούν σε αυτή την κατηγορία των υποψηφίων προκαλούν νέες αντιδράσεις από υποψηφίους και γονείς και ανοίγουν τον δρόμο για προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με το επιχείρημα ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δεν οργανώθηκαν με ίσους όρους για όλους.

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου προβλέπει τα εξής:

• Οι νέες επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα αφορούν όχι μόνο για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, αλλά και των Επαγγελματικών Λυκείων. Οι συμμετέχοντες θα εξετασθούν τον Σεπτέμβριο, αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου, δηλαδή περί τις 25 Αυγούστου.

• Προϋπόθεση για την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα για ξεχωριστό αριθμό θέσεων. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχικά 69.490 θέσεις θα προστεθούν αφενός οι 500 από την απόφαση του υπουργείου να αυξήσει και πάλι τους εισακτέους, δηλαδή οι θέσεις θα φθάσουν συνολικά 69.990, ενώ θα διατεθούν επιπλέον -άγνωστες όμως πόσες μέχρι στιγμής- θέσεις για τους συμμετέχοντες στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

• Οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές πανελλαδικές θα διαγωνιστούν σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου -συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών των ΤΕΦΑΑ- και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν. Όσοι απουσιάσουν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλουν να δηλώσουν εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθενται να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσουν θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδοθεί συμπληρωματική υπουργική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα τριτοβάθμιας για την πλειονότητα των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τη μείωση κατά 1.000 των θέσεων σε περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, τελικώς η μείωση των εισακτέων θα κατανεμηθεί σε δύο χρόνια, δηλαδή οι θέσεις θα «κοπούν» κατά 500 κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, ενώ οι υπόλοιπες 500 θα μειωθούν κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com