Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Το deal του Μαξίμου με τους καναλάρχες

Ένα μεγάλο υπόγειο παζάρι, με φανερές, όμως, συναντήσεις ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους καναλάρχες της χώρας και τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνει το "Πρώτο Θέμα", στόχος είναι η διαμόρφωση της νέας τηλεοπτικής πραγματικότητας ενόψει και του διαγωνισμού των αδειών, αλλά και η εξασφάλιση μιας άτυπης συμφωνίας για "χαλαρή αντιπολίτευση με όρια" απέναντι στην κυβέρνηση και ειδικά προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Κάποτε, όταν ένας καναλάρχης επιδίωκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ή τους συνεργάτες του, αυτό γινόταν υπό άκρα μυστικότητα, με τους ενδιαφερόμενους να περνούν νύχτα από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οι κύριοι Γιάννης Βαρδινογιάννης, Θοδωρής Κυριακού, Δημήτρης Κοντομηνάς και Γιάννης Αλαφούζος περνούσαν μέρα μεσημέρι την κεντρική πύλη του Μαξίμου, μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους των τηλεοπτικών σταθμών τους.
Στην είσοδο τους περίμεναν οι κύριοι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στη συνάντηση "στο όνομα του πρωθυπουργού", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Σε αυτή δεν προσκλήθηκαν οι κύριοι Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, καθώς δεν έχουν ακόμα επίσημα υπό τον έλεγχό τους το MEGA και το EPSILON, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση όσον αφορά αυτά τα κανάλια.
Η αρχική τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη εξέπληξε τους παρευρισκόμενους, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο μέντορας του πρωθυπουργού, στόχος της κυβέρνησης είναι η πολύ καλή συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και μια νέα αρχή συνολικά στις σχέσεις των δύο πλευρών. Το "τυρί" υπήρχε ήδη πάνω στο τραπέζι. Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αυτό που τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή, ήτοι τη μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από το 20% στο 5%. Αυτή η κίνηση καλής θέλησης, όπως ονομάστηκε από την κυβερνητική πλευρά, αποτελούσε πάγιο αίτημα των καναλαρχών εδώ και χρόνια.
Στο όνομα αυτής της ρύθμισης, οι δύο υπουργοί ζήτησαν από τους καναλάρχες να αποσύρουν τις προσφυγές που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Καμένη ήδη στον χυλό η κυβέρνηση, δεν κρύβει τον φόβο της για ένα νέο φιάσκο, με μια απόφαση του ΣτΕ που θα ακυρώνει τον διαγωνισμό, αν και αυτό εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Αυτό που δεν είναι απίθανο, όμως, είναι η καθυστέρηση του διαγωνισμού και των κατακυρώσεων των αδειών αν οι καναλάρχες καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και ενστάσεις.
Αυτήν τη φορά, όμως, το μέτωπο των καναλαρχών ήταν μάλλον αρραγές. Με φανερή την προσυνεννόηση, εξήγησαν στους δύο υπουργούς ότι, παρά τη μείωση του φόρου, η τελική επιβάρυνση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μεγαλύτερη από πέρυσι λόγω άλλων μέτρων. Όπως ανέλυσαν, η μείωση του φόρου στις 15 ποσοστιαίες μονάδες ουσιαστικά ωφελεί κατά το ήμισυ τα κανάλια και κατά το ήμισυ τους διαφημιστές. Άρα η συνολική ελάφρυνση για τα κανάλια στην πραγματικότητα είναι 7,5 μονάδες.
Την ίδια ώρα, όμως, στα βάρη των τηλεοπτικών σταθμών προστίθενται 3,5 εκατ. ευρώ  που θα στοιχίζει η άδεια κάθε χρόνο, αλλά και τα 3,5 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να βρεθούν άμεσα. Ακόμη, προστίθεται ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την επιβάρυνση που νομοθετήθηκε για το Ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ). Όπως ανέλυσαν, ο μόνος τρόπος για να έχουν κέρδος από τη μείωση του φόρου τηλεόρασης είναι να αυξηθεί ο τζίρος της διαφήμισης το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν προβλέπεται. Αυτή βεβαίως είναι η μισή αλήθεια, γιατί τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης.
Τα αιτήματα
Όταν ρωτήθηκαν τι θέλουν τελικά από την κυβέρνηση, οι καναλάρχες είχαν έτοιμο κατάλογο με αιτήματα:
-Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σταθμό από τα 400 στα 300 άτομα.
-Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όλοι όσοι εργάζονται σε εταιρείες-υπεργολάβους των καναλιών.
-Να χρεώνονται δορυφορικές πλατφόρμες και η ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή τον μήνα (δηλαδή γύρω στα 36 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
-Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις. 
-Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου.
-Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων.
-Να μηδενιστεί τελικά ο φόρος διαφήμισης.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι όλα αυτά θα συζητηθούν και η κυβέρνηση θα επανέλθει με απαντήσεις σε νέα σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα.
Όταν, όμως, τα αιτήματα των καναλαρχών διέρρευσαν και άρχισαν να κυκλοφορούν σχόλια ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις τους, συνεργάτες του κ. Παππά άφησαν να εννοηθεί ότι "προφανώς και αυτά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά". Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μόνο μέτρο ελάφρυνσης που μπορούσε να γίνει δεκτό ήταν αυτό της μείωσης του φόρου, καθώς ισοσταθμίζεται από την επιβάρυνση των αδειών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε καμία αναφορά για τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών απέναντι στην κυβέρνηση, τονίστηκε όμως ότι "μια καλή συνεργασία προϋποθέτει καλή στάση και διάθεση και από τις δύο πλευρές".
Ως προς το μέτωπο των καναλαρχών τώρα, η ενότητα που παρουσιάστηκε στην τελευταία σύσκεψη δεν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει για πολύ. Οι κύριοι Αλαφούζος και Βαρδινογιάννης εμφανίζονται να έχουν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο θέμα των αδειών και του διαγωνισμού και ήταν  οι πρώτοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ και για τον νέο διαγωνισμό. Οι προσφυγές των κυρίων Κοντομηνά και Κυριακού ακολούθησαν αρκετά αργότερα και κάτω από την πίεση των δύο άλλων. Είναι όμως γνωστό ότι οι τελευταίοι θα ήθελαν να κλείσει το θέμα των αδειών, θεωρώντας την άδεια σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το μέλλον.
Υπό αυτό το πρίσμα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τεσσάρων, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για μια πιθανή γενικότερη συνεργασία των κυρίων Κοντομηνά και Κυριακού λόγω των κοινών τους απόψεων, αλλά και ως αντίβαρο στη φανερή πλέον συμμαχία των κυρίων Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com