Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Οι στόχοι του θολού "αναπτυξιακού σχεδίου"

Το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο που συζητά η Κυβέρνηση με τους Θεσμούς, είναι "θολό" σε ό,τι αφορά την ανάλυση των βασικών του αξόνων. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφει τους βασικούς στρατηγικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα "για να οικοδομήσει ένα σύστημα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολίτες της χώρας την επόμενη περίοδο".

Οι ίδιες πληροφορίες από την Κυβέρνηση, αποδίδουν την αοριστία του στο γεγονός ότι κάθε στρατηγικό κείμενο, δεν μπαίνει σε μεγάλη ανάλυση των βασικών αξόνων, παραπέμποντας στα πρότυπα αντίστοιχων κειμένων που έχουν εκπονήσει άλλες χώρες για αντίστοιχους σκοπούς και ειδικότερα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Εξάλλου, κατάπώς διευκρινίζουν,  το κείμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής δεν είναι "Μνημόνιο" (δεν γράφτηκε από κοινού με τους θεσμούς, δεν συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση).

Τούτων δοθέντων, βάσει των ίδιων πληροφοριών:

1. Ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζεται και συζητείται με τους θεσμούς είναι προκειμένου να πείσει ότι η χώρα έχει συγκεκριμένο και αξιόπιστο σχέδιο για να σταθεί στα πόδια της μετά από 8 χρόνια Προγραμμάτων Προσαρμογής (δημοσιονομική σταθερότητα, στρατηγική αντιμετώπισης οριζόντιων ζητημάτων που επηρεάζουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα: νομικό/δικαστικό σύστημα, επιχειρηματικό περιβάλλον, δημόσια διοίκηση κλπ., διευκόλυνση της ανάπτυξης κλάδων προτεραιότητας)

2. Το κείμενο έχει δύο επιπλέον σημαντικούς στόχους: 1) Nα αποτελέσει μια σαφή πυξίδα προς τις αγορές και τους επενδυτές για το τι μπορούν να αναμένουν από την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο στο πεδίο της ανάπτυξης, ώστε οι όροι της "συνεργασίας" μαζί τους να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς, 2) Nα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις/δεσμεύσεις, της κυβέρνησης προς τους πολίτες της χώρας για τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και της μετα-μνημονιακής περιόδου.

3. Το περιεχόμενο του κειμένου στηρίζεται σε επεξεργασίες που γίνονται όλο αυτό το διάστημα από τα αρμόδια Υπουργεία στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Μεριμνά ώστε να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει (π.χ. κτηματολόγιο, πλαίσιο απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων), εξειδικεύει το περιεχόμενο προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο πεδίο της ανάπτυξης (π.χ. κεντρική θέση της εργασίας, πλουραλισμός στην παραγωγή με πολύπλευρη στήριξη των ΜμΕ, δημιουργία αλυσίδων αξίας με συνέργειες). Αποτελεί, συνεπώς, έναν συνδυασμό δράσεων οι οποίες λόγω της φύσης τους συνεχίζονται και μετά τον Αύγουστο του 2018, και από πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.

4. Επίσημα σχόλια από τους θεσμούς αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com