Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Με τεχνική βοήθεια από τον ESM το σχέδιο επιστροφής στις αγορές

Επενδυτική στρατηγική για το 2019 με ανά τρίμηνο στόχους σε πλήρη συνέργεια με τον ESM θα εκπονήσει σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ. Στόχος η προσεκτική σχεδίαση "επιλεκτικών" εξόδων (χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται εκπλήξεις αν πληρούνται οι προϋποθέσεις) και, κυρίως, ο σχεδιασμός της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε πλήρη συνεργασία με τον ESM για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε δύο άξονες:

- Για τη λειτουργική και την οργανική αναβάθμιση του Οργανισμού
- Για την εκπόνηση του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου το οποίο θα οργανώσει τις κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες/χρόνια με στόχο ένα συνεκτικό και πολυετές σχέδιο.

Σημείο-"κλειδί" θα είναι η ανάδειξη των πολύ μεγάλων διαθεσίμων, που επιτρέπουν θεωρητικά στην Ελλάδα να παραμείνει "εκτός" αγορών ακόμα και για 5 χρόνια (39,1 δισ. ευρώ, έναντι 15 δισ. ευρώ που είχε η Πορτογαλία).

Επίσης έγινε σαφές ότι οι επενδυτές περιμένουν και αυτοί τον "έλεγχο" που θα γίνει στην οικονομία με την Ενισχυμένη Εποπτεία ούτως ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων.

Επιλεγμένες κινήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που συστήνεται στις επαφές που γίνονται με επενδυτές είναι μια στρατηγική επιλεγμένων κινήσεων, 2-4 σε αριθμό, τα επόμενα χρόνια, στο πρότυπο της Πορτογαλίας. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να αποκλείει και άμεση κίνηση όταν και αν υπάρξει η ευκαιρία.

Στα σχέδια είναι νέος γύρος επαφών με επενδυτές όχι μόνο στην Ασία, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και η προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης για την πορεία της οικονομίας και των προοπτικών της.

Το κλίμα, πάντως, στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με στελέχη του ΟΔΔΗΧ ήταν θετικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας για το χρέος, με μόνες ενστάσεις τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ευμάρειας των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγές των επενδυτών, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα της περιόδου 2010-2018 και η πρόοδος που έγινε όλα τα χρόνια του Μνημονίου από όλες τις κυβερνήσεις. Δόθηκαν, επίσης, διαβεβαιώσεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο ώστε να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση του ζητήματος των "κόκκινων" δανείων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com