Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

"Συνεργασία": Κέρδος ως 30% από την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους επιχειρηματίες

Ωφελημένοι έως και κατά 30% θα είναι οι εργοδότες οι οποίοι θα εντάξουν προσωπικό τους στο μηχανισμό "Συνεργασία" από τις 15 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου  σ΄ο,τι αφορά το  κόστος των εισφορών τους.



Αυτό προκύπτει από τη επιδότηση  μέρους των εργοδοτικών εισφορών την οποία ανακοίνωσε  ο Υπουργός Εργασίας κος Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κο. Βρούτση  "από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται".

Υπενθυμίζεται πως βάση την τροπολογία την οποία ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα, οι εργοδότες, εντασσόμενοι στη "Συνεργασία", θα έπρεπε να πληρώνουν τις εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των μικτών αμοιβών της αρχικής σύμβασης εργασίας και όχι τις εισφορές που θα αντιστοιχούσαν στο νέο, μειωμένο έως 50% μισθό του προσωπικού τους για διάστημα  έως και 4 μηνών –δηλαδή από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Με βάση την χθεσινή εξαγγελία Βρούτση, το διάστημα της "Συνεργασίας" διασπάται σε δύο υποδιαστήματα.

Στο πρώτο υποδιάστημα διάρκειας έως 1 ½ μήνα (15 Ιουνίου 30 Ιουλίου), το κράτος θα επιδοτεί το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώθηκε.

Στο δεύτερο υποδιάστημα, έως   3 μηνών, θα παύει η κρατική επιδότηση των εισφορών και ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν στο, αρχικό –προ μείωσης – μισθό.

Η εξαγγελία Βρούτση διαμορφώνει, πιο ειδικά, μία πιο ευνοϊκή κατάσταση σε σχέση με το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας όσων ενταχθούν στο μηχανισμό "Συνεργασία".

Για παράδειγμα, έστω μισθωτός με σύμβαση πλήρους απασχόλησης με μικτές αποδοχές 1000 ευρώ/μήνα. Με απόφαση του εργοδότη του ο μισθός (μαζί και ο χρόνος εργασίας του) του μειώνεται κατά 50%. Έτσι οι μικτές αποδοχές του ανέρχονται στα 500 ευρώ/μήνα.

Με βάση την υφιστάμενη διάταξη σχετικά με το μηχανισμό "Συνεργασία", οι εργοδοτικές εισφορές θα υπολογιζόταν  επί των αρχικών μικτών αποδοχών του, δηλαδή επί των 2000 ευρώ. Συνεπώς, ο εργοδότης θα έπρεπε να καταβάλλει 486  ευρώ  (24,3% Χ 2000 ευρώ), ενώ ο εργαζόμενος θα έπρεπε να καταβάλλει εργατικές εισφορές ύψους  282 ευρώ  (14,1% Χ2000 ευρώ). Δηλαδή το συνολικό μη μισθολογικό κόστος της επιχείρησης θα ανέλθει στα 768 ευρώ. Έτσι οι καθαρές αμοιβές του εργαζομένου θα ανέρχονταν σε 718 ευρώ έναντι 1718 ευρώ που ήταν προ της μείωσης 50%. Ωστόσο, επειδή το κράτος θα καλύψει το 60% της μείωσης (600 ευρώ), οι τελικές καθαρές αμοιβές του θα ανέλθουν στα 1318 ευρώ, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με τις αρχικές.

Με βάση, όμως, την χθεσινή εξαγγελία Βρούτση, το κράτος θα αναλάβει το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν  στα 1000 ευρώ που κόπηκαν από τον αρχικό μισθό του μισθωτού του παραδείγματος μας. Δηλαδή,  το κράτος θα επιδοτήσει το ποσό των  145 ευρώ (60% Χ24,3% Χ1000 ευρώ).  Έτσι ο εργοδότης θα καταβάλλει μόνο το ποσό των 341 ευρώ. Συνεπώς θα γλιτώσει το σχεδόν 30%. Όσον αφορά το σύνολο των εισφορών ή το μη μισθολογικό κόστος της επιχείρησης (εργοδοτικές και εργατικές εισφορές) θα πέσει κατά σχεδόν 19%, καθώς θα πέσει στα 623 ευρώ  έναντι 768 ευρώ. Κατ΄άλλα, η επιβάρυνση του εργαζομένου από τις δικές του εισφορές θα παραμείνει ίδια, δηλαδή θα καταβάλλει εισφορές ύψους 282 ευρώ και θα λάβει καθαρά 718 ευρώ. Ωστόσο, επειδή το κράτος θα καλύψει το 60% της μείωσης (600 ευρώ), οι τελικές καθαρές αμοιβές του θα ανέλθουν στα 1318 ευρώ, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με τις αρχικές. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com