Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Μηχανισμός "Συνεργασία": Κλειδί το μη μισθολογικό κόστος και η ρήτρα μη απόλυσης

Αντίστροφη μέτρηση επτά ημερών ξεκίνησε από σήμερα για την έναρξη ισχύος του νέου μηχανισμού βραχυχρόνιας στήριξης της απασχόλησης ονόματι "συνεργασία".



Σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, από τις 15 Ιουνίου, όποια επιχείρηση είχε μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, θα μπορεί να εντάξει ακόμα και όλους τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στον εν λόγω μηχανισμό.

Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα καλύψει το 60% της μείωσης που θα υποστούν, αν ο εργοδότης τους αποφασίσει μείωση έως 50% στις ώρες εργασίας τους, στους μισθούς τους, για τους επόμενους 4 μήνες κατά το μέγιστο.

Εντασσόμενος ένας εργαζόμενος στη "συνεργασία", η σύμβαση αυτή τελεί ουσιαστικά, αν και όχι τυπικά, σε "αναστολή", με την έννοια ότι θα συνεχίζει να εργάζεται για λιγότερες ώρες και λιγότερες αμοιβές σε σχέση με εκείνες που προβλέπει η σύμβασή του.

Κατ΄άλλα, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορές με βάση τις αποδοχές που προβλέπει η αρχική σύμβαση του "συνεργαζόμενου" μισθωτού.

Συνεπώς, κατά την τυπική έννοια, η σύμβαση πλήρους απασχόλησής του, συνεχίζει να ισχύει ενώ είναι ενταγμένος στη "συνεργασία".

Το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας συμμετέχοντας στη "συνεργασία" θα πληρώνει εισφορές επί των αρχικών και όχι των βραχυχρονίως χαμηλότερων αμοιβών προβληματίζει εργοδοτικούς κύκλους -σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr- σε σχέση με το κατά πόσο θα έχει απήχηση το εν λόγω πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι όποιος εργοδότης ενταχθεί στη "συνεργασία" δεν θα δεσμεύεται στο να μην απολύσει κανένα άλλο εργαζόμενο, πλην εκείνου που θα ενταχθεί στη "συνεργασία" και, μάλιστα, μόνο για την περίοδο που διαρκεί αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το πολύ έως τις 15 Οκτωβρίου, ενδεχομένως να υπερισχύσει μεταξύ των παραγόντων που θα λάβει υπόψη του για να αποφασίσει και έτσι, πιθανόν, να υπάρξει μία σημαντική συμμετοχή των επιχειρήσεων στον εν λόγω μηχανισμό, τουλάχιστον για τους επόμενους 1-2 μήνες.

Οι προβλέψεις αυτές αφορούν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού, ενώ μπορεί να συνδυασθεί και με την αναστολή συμβάσεων τόσο κατά τον τρέχοντα μήνα όσο και το Ιούλιο, αν και για αυτές η κυβέρνηση έχει θεσπίσει (παράλληλα με τη "συνεργασία" και τη συνέχιση της αναστολής συμβάσεων) και τη δυνατότητα κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών των εποχικών μερικώς απασχολούμενων.

Όσον αφορά τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν από τον τρέχοντα μήνα τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, είναι πιθανό -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να υπάρξει σημαντική συμμετοχή στη "συνεργασία" τουλάχιστον μεταξύ 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου. "Δείκτης" των διαθέσεων των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων όσον αφορά την στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το προσωπικό τους θα είναι και το πλήθος αυτών που θα δηλώσει εργαζομένους σε αναστολή για τον περασμένο μήνα.

Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το πλήθος, θα φανεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία δήλωσης των πλητττόμενων εργοδοτών στο σύστημα "Εργάνη" σχετικά με τους εργαζομένους (έως 60% επί όσων βγήκαν σε αναστολή τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο) που θα κρατήσουν σε αναστολή.

Όσες επιχειρήσεις δηλώσουν αναστολές για εργαζομένους τους, δεν θα μπορούν να απολύσουν ούτε αυτούς, ούτε τους άλλους που δεν θα μπουν σε αναστολή έως τις 30 Ιουλίου.

Συνεπώς, αν υπάρξει μαζική συμμετοχή εργοδοτών στον μηχανισμό αναστολών συμβάσεων για τον μήνα Μάιο, θα αποτελεί μία ένδειξη θετική για τη συμμετοχή στον μηχανισμό "συνεργασία" από τις 15 Ιουνίου καθώς αυτός υποχρεώνει σε μη απόλυση όσων ενταχθούν σ΄αυτόν έως 15 Ιουλίου, όπως αναφέρουν στο capital.gr καλά ενημερωμένοι εργοδοτικοί κύκλοι.

Και αυτό γιατί, οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενό τους έως 30 Ιουλίου, θα έχουν θεωρητικά συμφέρον να επαναφέρουν στην εργασία (τουλάχιστον για το διάστημα 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου) το προσωπικό που είχαν σε αναστολή, αφενός με χαμηλότερο μισθό (εφόσον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή του μισθού που προβλέπει η αρχική σύμβασή του), αφετέρου με ένα κρατικό "επιμίσθιο" το οποίο θα αποτελεί μία στήριξη για τους εργαζομένους τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com