Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Πώς θα καταβληθεί η ειδική αποζημίωση Mαΐου

Στο στάδιο καταβολών της ειδικής αποζημίωσης για τον μήνα Μάιο σε μισθωτούς που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής περνά η αγορά εργασίας. 


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τη σχετική ΚΥΑ, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που φτάνει έως και τα 534 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου στους μισθωτούς επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
Εξάλλου, μέχρι αύριο 10 Ιουνίου θα πρέπει σταδιακά να ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό της σχετικής ΚΥΑ και εκτός απροόπτου, η καταβολή των 534 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης.
Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται οι πληρωμές να λάβουν μικρή παράταση καθώς οι δηλώσεις των εργοδοτών στην «Εργάνη» έλαβαν παράταση μέχρι αύριο 10 Ιουνίου. 
Σε κάθε περίπτωση οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που παρέμειναν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή όλο τον Μάιο δικαιούνται το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, που είναι 534 ευρώ. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν εντός του Μαΐου, όπως και όσοι τέθηκαν σε παράταση αναστολής από εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα λάβουν αναλογική αποζημίωση και ειδικότερα 17,8 ευρώ ανά ημέρα. 
Υπενθυμίζεται πως από τη φόρμουλα του 60%-40% που εφαρμόστηκε τον Μάιο εξαιρέθηκαν επαναλειτουργούσες καθώς και πληττόμενες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε ειδική λίστα 80 ΚΑΔ που κατήρτισε το υπουργείο Οικονομικών. Στη λίστα περιλαμβάνονται ΚΑΔ όπως επισκευή και συντήρηση πλοίων, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές, αεροπορικές μεταφορές, ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, δραστηριότητες παραγωγής - διανομής - προβολής κινηματογραφικών ταινιών, ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, καλλιτεχνική δημιουργία κ.ά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com