Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Τριπλή στήριξη σε εργαζομένους μέσω "Συνεργασίας", αναστολών συμβάσεων και αποζημιώσεων

Ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με τους τρεις βασικούς πυλώνες στήριξης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εφεξής, με δύο νέες αποφάσεις τις οποίες εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 



Οι πυλώνες αυτοί είναι ο μηχανισμός "Συνεργασία” (επιδότηση μισθών -εισφορών απασχολούμενων), οι αναστολές συμβάσεων εργασίας (αποζημιώσεις σε υπό αναστολή εργαζομένους) και οι αποζημιώσεις σε εποχικά απασχολούμενους στον τουρισμό - επισιτισμό για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο μηχανισμός "Συνεργασία”, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Προβλέπει την επιδότηση τόσο των μειωμένων -εφεξής- μισθών (60% επί της μείωσης), όσο και των εισφορών (60% των εργοδοτικών εισφορών επί της μείωσης του μισθού) πλήρως απασχολούμενων μισθωτών σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τον μηχανισμό των αναστολών συμβάσεων εργασίας-αποζημιώσεων, ο οποίος αφορά αποκλειστικά μερίδα των πληττόμενων επιχειρήσεων και διαφοροποιείται ως προς τον χρόνο διάρκειας ανάλογα με την κατηγορία. Βασική διάκριση είναι εκείνη μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης (δυνατότητα αναστολών μόνο τον Ιούνιο), των επιχειρήσεων τουρισμού - μεταφορών - αθλητισμού - πολιτισμού (δυνατότητα αναστολών όχι μόνο Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο) και ειδικά των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων με κριτήριο την επαναλειτουργία ή μη.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη χορήγηση μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης σε κάθε εποχικά εργαζόμενο του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που απασχολήθηκε κατά το έτος 2019, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης.

1ος πυλώνας : Μηχανισμός "Συν-Εργασία”
Στον Μηχανισμό "Συνεργασία" μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό μπορούν να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του  50% είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού.

Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του Μηχανισμού.

Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Παράλληλα, προβλέπεται επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% στο κομμάτι του μισθού που περικόπτεται, μόνο, όμως, για το διάστημα μεταξύ 15/6-31/7.

Στον Μηχανισμό:

* Εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 30η Μαΐου 2020, σε επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και κάνουν χρήση του Μηχανισμού.

* Εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

* Δεν εφαρμόζεται σε εργαζόμενους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των δημοσίων επιχειρήσεων.

* Δεν εντάσσονται εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης καθώς και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στον Μηχανισμό υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και σε περίπτωση πραγματοποίησης της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε, να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον Μηχανισμό.

Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων - εργοδοτών που εντάσσονται στον Μηχανισμό καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται, λόγω της ένταξής τους στον Μηχανισμό, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων, συμπεριλαμβανομένης της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δικαίωμα ένταξης στον Μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Διαδικασία ένταξης
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδα τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό "Συνεργασία".

Οι επιχειρήσεις αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης στην ΑΑΔΕ, υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο "Αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη” με την οποία αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό , σε δύο φάσεις:

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση και δηλώνουν τα ακόλουθα:

- Τα στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, ΑΦΜ, έδρα, την υπαγωγή στις εξαιρέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020, κ.λπ.).

- Τον μήνα ένταξης στον Μηχανισμό καθώς και την κατηγορία που υπάγεται η επιχείρηση.

- Τους εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30/5/2020, που θα ενταχθούν στον Μηχανισμό, τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το σύστημα "Εργάνη”.

Στην περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την παρούσα αίτηση/δήλωση για την ένταξή τους στον Μηχανισμό , η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

- Το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης (συμβατικές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα) των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

- Το ωράριο μειωμένης απασχόλησης ανά εβδομάδα, για κάθε εργαζόμενο, το οποίο προγραμματίζεται και δηλώνεται για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης στον Μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το σύνολο του προσωπικού του, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό , στο "Εργάνη” συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Ε4:

Οι επιχειρήσεις για τον υπολογισμό του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους, για κάθε μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού , υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο "Εργάνη” εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα, με την οποία δηλώνουν:

-Τις μηνιαίες δηλωθείσες μικτές αποδοχές του εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του,

-Τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά το μήνα ένταξής του στον Μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας και

- Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και την Τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζόμενου που θα ενταχθεί στον Μηχανισμό.

Κατ' εξαίρεση, για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού η διαδικασία ένταξης στον Μηχανισμό, όπως περιγράφεται στο παρόν, αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση/αίτηση ένταξης στο "Εργάνη” υποβάλλεται εκ των προτέρων και το αργότερο πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας.

Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του δικαιούχου εργαζόμενου, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών του που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχει εργασία, λόγω της ένταξής του στον Μηχανισμό, καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.

2ος πυλώνας : Αναστολές συμβάσεων
α. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο

Ιούνιος

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για τον μήνα Ιούνιο 2020, δύνανται:

- να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και

- να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, κατ’ ανώτατο συνεχόμενο χρονικό διάστημα έως τριάντα ημερών από 1/6/2020 και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του παρόντος μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εντός του μηνός Ιουνίου σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο "Εργάνη”

Ιούνιος -Ιούλιος

Η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις - του ιδιωτικού τομέα, των οποίων είχε παραταθεί η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο και η εντολή αυτή συνεχίζεται και κατά τον μήνα Ιούνιο 2020, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία της άρσης της αναστολής λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής.

Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2020, δύνανται:

- να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και

-να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, κατ’ ανώτατο συνεχόμενο χρονικό διάστημα έως τριάντα ημέρες ανά μήνα, από 1/6/2020 και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2020.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις  μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για κάθε μήνα σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο σύστημα "Εργάνη”.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις τριάντα ημέρες.Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Προθεσμίες

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο συγκεντρωτικά από την 1/7/2020 έως και 7/7/2020.

Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές, μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τροποποιήσουν από 1/7/2020 έως και 8/7/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων εργοδοτών του παρόντος μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούλιο συγκεντρωτικά από την 1/8/2020 έως και 7/8/2020. Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές, μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τροποποιήσουν από 1/8/2020 έως και την 8/8/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10/8/2020 έως και 12/8/2020.

β. Αναστολές συμβάσεων σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας

Οι αναστολές συμβάσεων εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας κατά θερινή τουριστική περίοδο χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Κατά πρώτον στις αναστολές σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν και κατά δεύτερον, σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις- εργοδότες των παραπάνω δύο κατηγοριών είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Σε περίπτωση κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακληθεί οριστικά, η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Πιο αναλυτικά:

* Αναστολές σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν

Οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως και 30/9/2020:

- για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, και

-για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά,σε συνδυασμό με τους όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020:

-για την περίπτωση που αφορά εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019

-για την περίπτωση που αφορά τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Προθεσμίες

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων - εργοδοτών μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο συγκεντρωτικά από 1/7/2020 έως και 7/7/2020. Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τις τροποποιήσουν από 1/7/2020 έως και 8/7/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις για τον μήνα Ιούλιο μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από 1/8/2020 έως και 7/8/2020. Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τις τροποποιήσουν από 1/8/2020 έως και 8/8/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10/8/2020 έως και 12/8/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις για τον μήνα Αύγουστο μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από 1/9/2020 έως και 7/9/2020.Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τις τροποποιήσουν από 1/9/2020 έως και 8/9/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10/9/2020 έως και 11/9/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις του παρόντος για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από 1/10/2020 έως και 7/10/2020. Οι δε εργαζόμενοι σε αυτές μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, εφόσον απαιτείται ή να τις τροποποιήσουν από 1/10/2020 έως και 8/10/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 12/10/2020 έως και 14/10/2020.

Υποχρέωση ανάκλησης αναστολών συμβάσεων εργασίας και λοιπές ρυθμίσεις
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

-με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

-με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,

- με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού "Συνεργασία” δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει ανακληθεί οριστικά και οι συμβάσεις εργασίας τους είναι πλήρους απασχόλησης έως 30/9/2020.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν την οριστική ανάκληση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους στο ειδικά διαμορφωμένο έντυπο στο "Εργάνη”

* Αναστολές σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις  κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020.

Ως προς τη διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζομένων ισχύουν τα εξής :

-Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και των στοιχείων του εργοδότη τους που ήταν εργαζόμενοι και δεν επαναλειτούργησε, στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από το "Εργάνη”, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Προθεσμίες

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο από 1/7/2020 έως και 7/7/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο μπορούν να υποβάλλονται από 1/8/2020 έως και 7/8/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10/8/2020 έως και 12/8/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο μπορούν να υποβάλλονται από 1/9/2020 έως και 7/9/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10/9/2020 έως και 11/9/2020.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων ια τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβάλλονται από 1/10/2020 έως και 7/10/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 12/10/2020 έως και 14/10/2020.

3ος πυλώνας: Έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης
Εγκρίνεται η χορήγηση μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης σε κάθε εποχικά εργαζόμενο του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- απασχολήθηκε κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις,

-επιδοτείται και έλαβε: τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια επιμηκύνθηκε κατά έναν μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020.

Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τδεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Διαδικασία

Η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων του Οργανισμού.

Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

- το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

-ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,

-ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),

-ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ε) η έναρξη και η λήξη της επιδότησης στο χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2019 έως και Φεβρουάριο 2020,

-ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ και να δηλώσουν με προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι, ότι από την σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις και σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Η καταβολή στους δικαιούχους της μηνιαίας αποζημίωσης πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα από τους μήνες αναφοράς, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και καταβάλλεται για κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com