Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

SOS για μείωση φόρων εκπέμπουν οι επιχειρηματίες

Υστερα από τρία χρόνια λήψης αλλεπάλληλων σκληρών μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα οποία επέτειναν την ύφεση και οδήγησαν ολόκληρους κλάδους στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εκτιμάται πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επανεξέταση ορισμένων από αυτά.




Εκπρόσωποι επτά κλάδων που έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και την υπέρογκη φορολογία, μιλούν στην «ΗτΣ» για τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την άμεση αναθεώρηση συγκεκριμένων μέτρων, αναλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανάκαμψη της κατανάλωσης και την αναθέρμανση της ζήτησης.

Εστίαση
«Μείωση του ΦΠΑ πριν από τον Ιούνιο»

Κραυγή αγωνίας για να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, εδώ και τώρα και όχι τον Ιούνιο οπότε έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το θέμα με την τρόικα, εκπέμπουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.
SOS για μείωση φόρων εκπέμπουν οι επιχειρηματίες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), Αθανάσιος Παπανικολάου, καλεί την κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με την τρόικα και να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου, πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τον Ιούνιο θα είναι αργά, καθώς μέχρι να εφαρμοστεί θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, τη στιγμή που χώρες που μας ανταγωνίζονται στον τουρισμό όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ ή ΦΠΑ κοντά στο 10%», λέει και επικαλείται το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ, κατάφερε να χαμηλώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13,5% στο 9%, με ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία της.

«Αναρωτιέμαι γιατί να μην μπορούμε να πείσουμε και εμείς τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε 2,5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης», υπογραμμίζει και παραπέμπει στις καταστροφικές συνέπειες που έχει προκαλέσει ο υψηλός ΦΠΑ: «Περίπου δυο χρόνια μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αυτό έχει αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματικό -αφού δεν εισπράττονται τα αναμενόμενα έσοδα- αλλά και πολλαπλά ζημιογόνο, καθώς οξύνει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, κυρίως μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων εστίασης και επιταχύνει το κλείσιμο δεκάδων από αυτές».

Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει πως είναι ζωτικής σημασίας να αποκλιμακωθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 9% που ήταν και η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πάρει βαθιά ανάσα ο κλάδος, και να μπει φρένο στα λουκέτα και στην έκρηξη της ανεργίας. Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης και όπου είναι εφικτό, να αυξηθούν.

Πετρελαιοειδή
«Αμεσα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων»

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και μέτρα για την πάταξη κάθε παρανομίας στη διακίνηση των καυσίμων, ζητά ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) διά του γενικού διευθυντή του, Ανδρέα Πετριανίδη έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για τη ριζική πάταξη της ανομίας στην αγορά των καυσίμων. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και η άμεση αφαίρεση της άδειας λειτουργίας στα πρατήρια που έχουν διαπιστωθεί να «πειράζουν» τις αντλίες καυσίμων, αλλά και η απογραφή όλων των δεξαμενών στα πρατήρια, προκειμένου να εντοπιστούν παράνομες δεξαμενές.

Επιπλέον, μετά τη σημαντική αύξηση του ΕΦΚ κατά 86% τα δυο τελευταία χρόνια, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει να αλλάξει ο τρόπος που αυτός καταβάλλεται, και αντί της προκαταβολής που ισχύει σήμερα, να δοθεί πίστωση ορισμένων ημερών με κατάθεση -εκ μέρους των εταιρειών- αντίστοιχων εγγυήσεων, μίια κίνηση που θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων του χώρου, οι οποίες πλήττονται από την κάμψη της κατανάλωσης. Εκτιμάται ότι από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η κρίση, μέχρι το τέλος του 2012, η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε κατά 28%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 37% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31%. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν κλείσει τρεις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ έχει μπει «λουκέτο» σε 1.000 πρατήρια υγρών καυσίμων και άλλα 1.000 παραμένουν ανενεργά.

Φαρμακοβιομηχανίες
«Να πληρώσει το Δημόσιο τις οφειλές του»

Οι συσσωρευμένες όφειλες του Δημοσίου, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ είναι το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι φαρμακοβιομηχανίες της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου έως 31/12/12, προκειμένου να πάρουν «ανάσα» οι φαρμακοβιομηχανίες και να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης εις βάρος των Ελλήνων ασθενών. «Από τον περασμένο Δεκέμβριο λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση διαβεβαιώσεις πως θα πληρωθούμε, ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί έως τώρα. Αντίθετα, όλοι οι προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ, πλην των φαρμακοβιομηχανιών, πληρώθηκαν κανονικά για το 2012 », σημειώνει και προσθέτει πως κάθε ημέρα που περνά συσσωρεύονται διαρκώς νέα χρέη, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων του κλάδου.

Σοβαρό επίσης πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή είναι η «άρνηση» του υπουργείου να εγκρίνει τιμές για τα νέα φάρμακα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, στο βωμό της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και να υπονομεύεται η ανάπτυξη και η απασχόληση ενός κρίσιμου κλάδου για την ελληνική οικονομία.

«Είμαστε σύμφωνοι, στον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στα νούμερα και στους στόχους που έχει το Μνημόνιο. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως το ζήτημα δεν είναι μόνο λογιστικό, αλλά αφορά σε ανθρώπινες ζωές και γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, υπογραμμίζει και προσθέτει με νόημα ότι δεν αρκεί η «τυφλή» προσήλωση στη συρρίκνωση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το τεράστιο κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ακίνητα
«Μείωση των αντικειμενικών και διεύρυνση φορολογητέας ύλης»

Στην αποκλιμάκωση της υπέρμετρης φορολογίας που έχει επιβάλει στα ακίνητα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καθώς έχει εξαντληθεί πλήρως η φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τονίζει πως αντιμετωπίζουν το φάσμα του πλειστηριασμού αλλά και της φυλάκισης (!).

«Παρότι τα περισσότερα ακίνητα είναι ξενοίκιαστα, και οι εισπράξεις είναι μηδενικές, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε όλους τους φόρους που συνδέονται με την κατοχή περιουσίας αλλά και το ΕΤΗΔΕ (το περίφημο «χαράτσι» της ΔΕΗ). Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της Κάπα Re-search που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία (54%) των ιδιοκτητών ακινήτων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2013».

Για αυτό το λόγο, ο ΠΟΜΙΔΑ προτείνει μεταξύ άλλων να διευρυνθεί η φορολογητέα ύλη σε κάθε είδους περιουσίας, χωρίς εξαιρέσεις και να μειωθούν με υπουργική απόφαση οι τιμές ζώνης κατά 40%, οι συντελεστές εμπορικότητας κατά 50% και να αυξηθούν κατά 20% οι συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών κτιρίων.

Επιπλέον, να απαλλαγούν πλήρως ή αλλιώς να μειωθεί κατά 50% η φορολογητέα αξία στα ξενοίκιαστα υπέρ τη διετία ακίνητα, στα κάθε είδους δεσμευμένα ακίνητα και στον μη πραγματοποιήσιμο συντελεστή δόμησης.

Καπνοβιομηχανίες
«Πάταξη λαθρεμπορίου και στήριξη απέναντι στην Κομισιόν»

Τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να μην περάσει η πρόταση της Κομισιόν που αφορά στην κατάργηση των τσιγάρων τύπου slim αλλά και στην αλλαγή της εμφάνισης των πακέτων, ζητούν οι καπνοβιομηχανίες. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα υπονόμευε και τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, οι καπνοβιομήχανοι επιδιώκουν πιο δυναμική αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων τσιγάρων, τα οποία έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα STAR της KPMG, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011. Συνολικά, τα παράνομα τσιγάρα ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης το 2012, από 10,1% το 2011,παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα «illicit whites», δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα. Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές αλλά και στο διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθεται στην αγορά, το ελληνικό δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολογία των καπνικών, ο κλάδος εμφανίζεται διχασμένος καθώς τα συμφέροντα είναι διαφορετικά. Κάποιες θέλουν την πλήρη αναμόρφωσή του και κάποιες άλλες τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Λιανεμπόριο Τροφίμων
«Αρση των περιορισμών στη διακίνηση αγαθών»

Η άρση των περιορισμών που εξακολουθούν να υφίστανται στη διακίνηση ορισμένων αγαθών, όπως στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα προϊόντα άρτου (bake off), είναι από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων. Επιπλέον, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (ανοιχτά καταστήματα και τις Κυριακές) και των logistics centers, καθώς και της περαιτέρω απλοποίησης της αδειοδότησης νέων καταστημάτων. Υπολογίζεται πως για να λειτουργήσει ένα νέο σούπερ μάρκετ απαιτούνται κατά μέσο όρο περίπου τρία χρόνια (!), συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανέγερσης αλλά και της συλλογής των απαραίτητων εγγράφων και αδειών. Οι επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων όπως ο Jerome Loubere της Μαρινόπουλος Α.Ε., ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας της ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ έχουν κατά καιρούς δηλώσει πως οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα συμβάλουν στην άρση της γραφειοκρατίας, στην τόνωση της ζήτησης και το κυριότερο θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση των τιμών, που είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα.

Εξαγωγές
«Ρευστότητα και μείωση ενεργειακού κόστους»

Η ενίσχυση της ρευστότητας, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους εξαγωγείς από τους φορείς της πολιτείας, είναι οι άξονες που πρέπει να εστιάσει η πολιτεία για την ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η κ. Σακελλαρίδη αναφέρει ότι η ενίσχυση της ρευστότητας, μπορεί να προέλθει μέσα από τον εξορθολογισμό του συστήματος για άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργούσε και η μείωση του ενεργειακού κόστους, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ως και το 50% του κόστους παραγωγής. Η επικεφαλής του ΠΣΕ, πάντως, αναγνωρίζει πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε αρκετούς τομείς, χαιρετίζοντας μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής της Ενιαίας Θύρας Εξαγωγών (Single Window for Exports) και την πιλοτική επέκταση λειτουργίας βασικών Τελωνείων της χώρας.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com