Έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές εκδηλώθηκε για το 51% της ΕΥΑΘ, καθώς τρεις επιχειρήσεις-κοινοπραξίες ανταποκρίθηκαν και εισήλθαν στην πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, που ολοκληρώθηκε , ενώ υπάρχει και μια τέταρτη από μια τέταρτη από μια πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται «Κίνηση 136» η οποία έχει αντιταχθεί στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείριση της επιχείρησης, μέσω συνεταιρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έδειξε ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός Suez σε κοινοπραξία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Η Suez διαθέτει το 5,46% στο μετοχικό της κεφάλαιο της ΕΥΑΘ και αποτελεί έναν μεγάλο «παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης δικτύων ύδρευσης και περιβαλλοντικών έργων. Ενδιαφέρον για την ΕΥΑΘ έδειξε η ΓΕΚ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Αποστολόπουλου καιτην κρατική εταιρεία υδάτων του Ισραήλ “Merokot”. Η τρίτη προσφορά είναι του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Η ΕΥΑΘ είχε επιχειρηθεί να πωληθεί και το 2009 χωρίς όμως τότε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Τότε για το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της, είχαν ενδιαφερθεί οι κοινοπραξίες «Suez Environment (Γαλλία) - Ελλάκτωρ», «Veolia Environment (Γαλλία) - Marfin Investment Group - Ιόνιος ΑΤΕ» και «Aqualia (Γαλλία) - ΓΕΚ Τέρνα». Να σημειωθεί ότι όπως προβλέπεται από τον διαγωνισμό η ιδιοκτησία των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει στο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, «ΕΥΑΘ Παγίων», το οποίο όμως θα επεκτείνει χρονικά την αποκλειστική σύμβαση διαχείρισης αυτών των υποδομών με την ΕΥΑΘ. Η τιμολογιακή πολιτική θα ρυθμίζεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.
Παράλληλα, θα είναι αρμόδια για το στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος, στο πλαίσιο της εφαρμογής και εξειδίκευσης των γενικών κανόνων και αρχών χρήσης.