Η Κοινωνική Ασφάλιση «σηκώνει» μόλις το 25% του συνολικού βάρους των 5 δις - 6 δισ. ευρώ για εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Από το υπόλοιπο 75%, το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών είναι προς οδοντιατρεία, στα οποία κατευθύνονται περίπου 1,5 - 2 δισ. ευρώ ετησίως!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος με αφορμή την παρουσίαση του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) με το οποίο αποτυπώνεται και αναλύεται η δαπάνη υγείας στην Ελλάδα.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, ο καθηγητής δήλωσε:
«Το λίπος στο χώρο της Υγείας έχει τελειώσει. Τώρα, τρώμε τις σάρκες μας» και απευθυνόμενος στην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, ο καθηγητής έκανε λόγο για ανάγκη πιο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα στα θέματα της Υγείας. «Να μη μας υποδεικνύουν τι να κάνουμε. Να συζητούμε και να αποδεχόμαστε τα ποσά, αλλά εμείς να αποφασίζουμε για τις ενέργειες που απαιτούνται» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την περίοδο 2005 - 2009 υπήρξε μία «έκρηξη» της δημόσιας δαπάνης Υγείας (αύξηση κατά 73%), όταν -το ίδιο διάστημα- το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 19,7%.
Από το 2009 έως το 2011, ωστόσο, υπήρξε μία σημαντική διόρθωση, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,8% και η συνολική δαπάνη για την Υγεία υποχώρησε κατά 18,9%.