Μια έκπληξη περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ημιτελή και διατηρούν εργοταξιακό ή άλλο ρεύμα.
Το πολυνομοσχέδιο που αφορά στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) προβλέπει ότι «το νέο φόρο θα πληρώσουν οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος».
Αυτό σημαίνει ότι και τα... γιαπιά εντάσσονται φέτος στο χαράτσι στα ακίνητα καθώς πέρυσι επικράτησε ένα απίστευτο αλαλούμ αφού άλλοι ιδιοκτήτες με ημιτελή ακίνητα πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ κι άλλοι όχι.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι φέτος θα πληρώσουν όλα τα ακίνητα τα οποία είναι ηλεκτροδοτούμενα, ανεξαρτήτως αν είναι ακόμη στα μπετά. Σε διεκρυνιστική ανακοίνωσή του αργά το βράδυ το υπουργείο αναφέρει: «Με αφορμή δημοσιεύματα περί επιβολής νέου φόρου και στις υπό ανέγερση οικοδομές, επισημαίνεται ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται. Το ΕΕΤΗΔΕ, το τέλος που ίσχυε ως σήμερα, επιβάλλονταν και στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούταν και εφαρμόζονταν από τη ΔΕΗ, με διοικητικές λύσεις. Αυτό που αλλάζει σήμερα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, είναι μόνον η ρητή αποτύπωση στο νόμο και καμιά αλλαγή δεν επέρχεται με την επιβολή του νέου τέλους».
Στην Ελλάδα, λόγω κρίσης υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που είναι ημιτελή και δεν ολοκληρώνονται λόγω οικονομικών προβλημάτων κατασκευαστών ή ιδιωτών. Πλέον θα έχουν ένα επιπλέον βάρος, να πληρώσουν το ΕΕΤΑ, έστω και με έκπτωση 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον φόρο εξαιρούνται τα ακίνητα του δημοσίου, οι ναοί, όσα χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι, οι πρεσβείες. Επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών καθώς και αυτοί των ξενοδοχείων σε ποσοστό 35% του συνόλου. Ακόμη τα διατηρητέα, τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ. υπολογίζεται φόρος μειωμένος κατά 30% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου.
Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, σε επτά δόσεις θα πληρωθεί Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011, 2012 και σε τέσσερις δόσεις για το 2013. Θα αποσταλεί ένα εκκαθαριστικό σημείωμα για όσους έχουν περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να το πληρώσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ, εκτός από την τελευταία.