Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

Η υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού, όμως έλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας μετά τις 27 Νοεμβρίου, όταν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ο ΟΠΕΚ, αποφάσισε να μην μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.




Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, την οποία επέβαλε η Σαουδική Αραβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα, ενώ οι τιμές του μαύρου χρυσού έδειχναν τάσεις ανάκαμψης, επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου αλί-αλ Ναϊμί ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν θα μειωθεί ακόμα και αν το πετρέλαιο πέσει στα 20 δολ./βαρέλι.
Στόχευση
Χώρες που πλήττονται από τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου από τα 115 στα 60 δολ./βαρέλι, όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία και το Ιράν, κάνουν λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας και του παραδοσιακού συμμάχου της, των ΗΠΑ, να αποδυναμώσουν τις οικονομίες και τη γεωπολιτική θέση των αντιπάλων τους.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η νέα πολιτική του Ριάντ δεν συναρτάται με την παλαιά συμμαχία της με την Ουάσιγκτον, αλλά με τη νέα αντιπαλότητα μεταξύ των δύο, καθώς η εκρηκτική αύξηση της αμερικανικής παραγωγής ενέργειας χάρη στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων (shale) κατέστησε τις ΗΠΑ βασικό ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ριάντ θεωρεί ότι οι χαμηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε περιορισμό της προσφοράς από τα ακριβότερα shale κοιτάσματα, συνεισφέροντας στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς των χαμηλότερου κόστους παραγωγών του ΟΠΕΚ. Εκτιμά ότι η σαουδαραβική οικονομία (που στηρίζεται κατά 90% στο πετρέλαιο) μπορεί να αντέξει για τουλάχιστον δύο χρόνια τις χαμηλές τιμές χάρη στο «μαξιλάρι» των συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 750 δισ. δολαρίων, ενώ πολλοί παραγωγοί δεν θα αντέξουν και θα βγουν εκτός αγοράς.
Είναι, όμως, στοίχημα υψηλού ρίσκου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Ριάντ ίσως υποτιμά τις αλλαγές που έχει φέρει στον ενεργειακό κλάδο η τεχνολογική πρόοδος και το shale boom. Πολλές αμερικανικές εταιρείες, λένε, μπορούν να είναι κερδοφόρες ακόμα και με το πετρέλαιο στα 40 δολάρια. Ο αλ-Ναϊμί φέρεται να πιστεύει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα είναι επώδυνη για τον ΟΠΕΚ, αλλά το να χάσει πελάτες από τους Αμερικανούς είναι ακόμα χειρότερο...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com