Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Προσοχή στον εθνικό διχασμό

Οι πολιτικές εξελίξεις με την προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου ήταν από τους περισσότερους αναμενόμενη.



Τις τελευταίες ημέρες ειδικά κανείς δεν περίμενε ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα και θα αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρεώνει αυτή την εξέλιξη στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στους κ. Καμμένο και Κουβέλη, η αλήθεια είναι ότι κι αυτή έκανε λάθη.

Αν πράγματι επεδίωκε ο κ. Σαμαράς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με συναίνεση, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, θα επέλεγε έναν υπερκομματικό υποψήφιο κι όχι τον κ. Δήμα ο οποίος είναι ένας μετριοπαθής, ευρωπαϊστής και συμπαθής πολιτικός, έχει όμως το «στίγμα» του «γαλάζιου» στελέχους. Επομένως, μπορεί ο πρωθυπουργός να ήθελε έτσι να συσπειρώσει τη ΝΔ, αποσυσπείρωσε από την άλλη εκείνους που θα έβλεπαν με καλύτερο μάτι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία θα μπορούσε να μην είναι και πολιτικό πρόσωπο.

Βεβαίως, από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποδείχθηκε ότι δεν ήθελαν μια συναινετική διαδικασία εκλογής Προέδρου. Ηθελαν πάση θυσία εκλογές, αδιαφορώντας αφενός για τις επιπτώσεις στην οικονομία και αφετέρου για τη βούληση του ελληνικού λαού που στη συντριπτική πλειοψηφία απευχόταν τις εκλογές. Βρίσκονται δηλαδή σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα από το οποίο ζητούν την ψήφο του. Και το οξύμωρο είναι ότι σε ανάλογη δυσαρμονία βρίσκονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν «άκουσαν» έγκαιρα τις εκκλήσεις της κοινωνίας για αλλαγή πολιτικής, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου για ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που πληγώνει την οικονομία.

Τις επόμενες ημέρες κάθε κόμμα θα θελήσει να φορτώσει στο άλλο τις ευθύνες για την προσφυγή στις κάλπες, περιμένοντας ότι ο λαός θα τιμωρήσει τον υπαίτιο της αναταραχής. Και ταυτόχρονα η πόλωση θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του προεκλογικού αγώνα. Δυστυχώς, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι βασικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθούν με πολύ σκληρούς όρους και θα ξαναδούμε πολύ «κίτρινη» διαφήμιση στις τηλεοράσεις.

Ωστόσο, αν η Βουλή που διαλύεται για να πάμε σε εκλογές, δεν έδειξε την πρέπουσα υπευθυνότητα προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική κρίση, τουλάχιστον ας επιδείξουν την ελάχιστη ωριμότητα οι αρχηγοί των κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές. Πέρα από τους φόβους για πισωγύρισμα στην οικονομία και ακύρωση των επιτευγμάτων των τελευταίων δύο ετών, ακόμη μεγαλύτερη ντροπή για την Ελλάδα θα αποτελέσει το κλίμα διχασμού και ένα εμφυλιο-πολεμικό κλίμα στην ίδια την κοινωνία.

Η χώρα που άντεξε με τόσες θυσίες την οικονομική χρεοκοπία, δεν θα αντέξει την επιστροφή στις εποχές που οι πολίτες κάθονταν στα «γαλάζια» και τα «πράσινα» καφενεία. Θα είναι καταστροφική μια προεκλογική και μια μετεκλογική περίοδος κατά τις οποίες θα επανέλθει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η χώρα πέρασε δεκαετίες προκειμένου να αφήσει πίσω της τον εθνικό διχασμό, δεν είναι ούτε ο καιρός ούτε οι συνθήκες κατάλληλες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή για πράξεις αντεκδίκησης.

Η πρόοδος του τόπου, η οικονομική ανάκαμψη, η επούλωση των πληγών που άφησε το μνημόνιο, είναι πέρα και πάνω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Τουλάχιστον ας προσφέρουν αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα όσοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο καθένας από το δικό του πολιτικό «μετερίζι».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com