Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

To 2020 θα είναι έτοιμο το μετρό Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχονται τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης μετά την πολύμηνη διακοπή τους, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας παράλληλα πως το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες στη βασική γραμμή Ν. Σ. Σταθμός - Ν. Ελβετία.



Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε ο υπουργός, δόθηκε το σήμα έναρξης εργασιών του πολύπαθου έργου, καθώς χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις μηνών για να υπάρξει μια συμφωνία που από την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν οριστική.

«Προβλέπουμε την άμεση έναρξη των εργασιών στο βασικό έργο, στην κύρια γραμμή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016 και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου την πλήρη επανεκκίνηση του έργου», όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Χρ. Σπίρτζης, τονίζοντας πως η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, ενώ συνολικά το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας που έχουν αναλάβει την κατασκευή του Μετρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η επανεκκίνηση των εργασιών θα δώσει οριστική λύση σε ένα έργο που είχε μετατραπεί σε «γόρδιο δεσμό» για τους Θεσσαλονικείς.

«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι το τελευταίο έργο που βρήκαμε 'κολλημένο'. Πλέον όλα τα μεγάλα έργα της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιτάχυνση και έχουν επανεκκινηθεί όλα. Και πιστεύουμε ότι μέσα απ' αυτή την πολιτική είναι ο μόνος τρόπος να πολεμήσουμε την ανεργία και να έχουμε άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία για τις κοινωνικές πολιτικές», όπως τόνισε.

Όσον αφορά στον σταθμό Βενιζέλου «δεν ακυρώνεται, μετατίθεται χρονικά μέχρι την οριστική διευθέτηση της ανάδειξης και της προστασίας των αρχαιοτήτων και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και το υπουργείο Πολιτισμού θα βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ολοκλήρωση και του σταθμού», όπως ανέφερε.

Χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί περιλαμβάνει τρεις φάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, με την πρώτη φάση να προσδιορίζεται στους επόμενους τέσσερις μήνες, και αφορά την επίλυση όσων εκκρεμοτήτων υπάρχουν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, προκειμένου να συμφωνηθούν όσες λεπτομέρειες έχουν μείνει ασαφείς μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Η πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017 ώστε να μη χαθούν χρήματα, αφορά την ολοκλήρωση των σηράγγων του έργου, τα έργα πολιτικού μηχανικού επί της ουσίας.

Αεροδρόμια
Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είπε ότι οι υποδομές και η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε εδώ και χρόνια να είναι διαφορετικές, επισημαίνοντας πως τα αεροδρόμια δεν είχαν την ανάπτυξη που όφειλαν να έχουν, ενώ επέκρινε την αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί πάνω στο θέμα αυτό. Είπε ακόμα ότι τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ειδικά για το αεροδρόμιο Καστελλίου Κρήτης υπογράμμισε ότι θα θα επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχαν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια τα έργα και υπογράμμισε ότι το έργο κατασκευής του αεροδιαδρόμου «ξεκόλλησε» και με την ολοκλήρωση των εργασιών θα εξυπηρετεί πολύ περισσότερες πτήσεις.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com