Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Μεσοπρόθεσμο: "Τρύπα" 1,014 δισ. στα ταμεία φέτος από το ασφαλιστικό χαράτσι

Αποκαλυπτικές είναι οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή των εισφορών 20% και 6,9% για την κύρια σύνταξη και την υγεία αντίστοιχα στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών  από φέτος.
Σύμφωνα με πίνακα τον οποίο παρουσιάζει ο ΥΠΟΙΚ, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κείμενο νομοτεχνικών βελτιώσεων το οποίο κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται απώλεια εσόδων ύψους 1,014 δισ. ευρώ από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών από 1.1.2017.

Συγκεκριμένα από το "νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. κύριας σύνταξης) των αυταπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος" αναμένεται απώλεια εσόδων ύψους 663 εκατ. ευρώ το 2017.
Από την "εναρμόνιση των ποσοστών εισφορών υγείας (σ.σ. ΕΟΠΥΥ) για τους αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται απώλεια εσόδων 128 εκατ. ευρώ.
Από την "εφαρμογή ενιαίου τρόπου παρακράτησης της εισφοράς υπέρ υγείας" θα χαθούν άλλα 123 εκατ. ευρώ το 2016 -2017.
Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνόδευσε το νόμο Κατρούγκαλου (σ.σ. ο οποίος προέβλεπε το ασφαλιστικό χαράτσι από 1.1.2017) που ψηφίστηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν, προέβλεπε αύξηση 137 εκατ. ευρώ το 2017 από το νέο χαράτσι.
Έτσι αντί τα ταμεία να εισπράξουν επιπλέον 137 εκατ. ευρώ από το χαράτσι, θα χάσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει πλέον το ΥΠΟΙΚ, "ομολογώντας" την πλήρη αποτυχία του εν λόγω μέτρου. 
Η πλήρης αναθεώρηση των προβλέψεων εσόδων  από το νέο χαράτσι έχει επιβληθεί από τα δραματικά χαμηλή εισπραξιμότητα του στο α΄τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα έχουν εισπραχθεί εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ περίπου έναντι στόχου 750 εκατ. ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση και τους επόμενους μήνες, τότε για το 2017 θα εισπραχθούν  2  δισ. ευρώ αντί 3 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com