Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κανένας σεβασμός στους ασφαλισμένους

Η συμφωνία με τους δανειστές και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ασφαλώς ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Κανείς δεν είπε ότι τα όσα συμφωνήθηκαν δεν είναι επώδυνα και δεν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.


«Ηταν η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να γίνει στις παρούσες συνθήκες», είπε κορυφαίος υπουργός, και οφείλουμε να τον πιστέψουμε. Ομως, επειδή ακριβώς ο ελληνικός λαός θα πληρώσει και πάλι τον «λογαριασμό», οφείλει η κυβέρνηση να είναι ειλικρινής απέναντί του.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρη τόσο στα μέτρα και πόσο θα επιβαρύνουν τους πολίτες όσο και στα αντίμετρα και πόσο αυτά θα βοηθήσουν τα στρώματα εκείνα που θα πληγούν περισσότερο.
Δεν είναι δυνατόν, ωστόσο, να μαθαίνει ο κόσμος για κρυφές συμφωνίες που αποκαλύπτονται ξαφνικά και μάλιστα από ευρωπαϊκές πηγές. Και αναφερόμαστε στη συμφωνία με τους δανειστές για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του υπολογισμού που θα γίνεται πλέον επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Ακόμη και η έκπτωση 15% που προανήγγειλε η κ. Αχτσιόγλου, μόνο για το 2018, δεν άρει το γεγονός ότι πάνω από 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένες εισφορές, αν όχι από του χρόνου, σίγουρα από το 2019. Πριν καλά - καλά εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισφορών, με χίλια προβλήματα και με την εισπραξιμότητα να είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Πριν καν οι ασφαλισμένοι καταλάβουν τι πρέπει να πληρώσουν και πριν κανονίσουν τη ζωή τους με βάση τα νέα δεδομένα, έρχεται το «ξήλωμα» ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου και μια νέα μεγάλη ανατροπή.
Πέραν του «χαρατσιού» που επιβάλλεται... επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα, πρόκειται για πλήρη απουσία στοιχειώδους σεβασμού στους πολίτες που έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com