Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΕΡΕΥΝΑ Με ποιά κριτήρια ψηφίζουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές - Πού ακολουθούν ενιαία γραμμή

Τρία διαφορετικά κριτήρια κατευθύνουν αντιστοίχως την ψήφο των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις ψηφοφορίες που διεξάγονται στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Jacques Delors και του think-tank "Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη", που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. 

 
Οι ψήφοι των εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωβουλή ομαδοποιούνται σε ψηφοφορίες στις οποίες επικρατούν ευρύτερες πλειοψηφίες συνασπισμού, σε εκείνες στις οποίες συγκρούονται οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες και σε εκείνες στις οποίες προτάσσεται το εθνικό συμφέρον.
"Παρακολουθήσαμε πώς κινούνται οι Έλληνες ευρωβουλευτές από τεχνικής πλευράς, μελετήσαμε κάποια μοτίβα, δεν μπήκαμε στην ουσία του τι ψηφίζει ο καθένας".
"Κριτήριο η συναίνεση"
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι περισσότερες ψηφοφορίες περνούν με πλειοψηφίες συνασπισμού, στις οποίες οι Συντηρητικοί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι και κατά περίπτωση και άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις ψηφίζουν από κοινού, συγκεντρώνοντας περί το 70% των ψήφων του σώματος. Για να προχωρήσουν αυτές οι συναινετικές ψηφοφορίες συνήθως απαιτούνται κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις από κάθε πλευρά. Παραδείγματα τέτοιων ψηφοφοριών ήταν αυτή για τον διαμοιρασμό των προσφύγων, ή την εναρμόνιση των κανόνων κοινωνικής ασφάλισης.
"Κριτήριο η εναρμόνιση με την πολιτική ομάδα"
Στις συγκρουσιακές ψηφοφορίες συνήθως αντιπαρατίθενται Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες, επιδιώκοντας η κάθε ομάδα να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από άλλες ομάδες όπως οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, η Ριζοσπαστική Αριστερά, ή οι Ευρωσκεπτικιστές. Παραδείγματα τέτοιων ψηφοφοριών υπήρξαν η ανανέωση έγκρισης ενός φυτοφαρμάκου, ή η απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων στην αγορά εργασίας
"Κριτήριο το εθνικό συμφέρον"
Στις ψηφοφορίες συναίνεσης επικρατεί το κριτήριο για το εθνικό συμφέρον. Τέτοια παραδείγματα είναι ψηφοφορίες που έχουν να κάνουν με ψηφίσματα για την Τουρκία, ή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη φορολογική σύγκλιση.
"Ενωμένοι σαν γροθιά"
"Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων και όταν υπάρχουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είμαστε όλοι σαν μια γροθιά", διαβεβαίωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες όπου υπάρχει κατεύθυνση ψήφου της πολιτικής ομάδας - η ίδια και το κόμμα της ΝΔ ανήκει στην ομάδα του ΕΛΚ - διευκρίνισε: "Υπάρχει πειθαρχία και εναρμόνιση στην πολιτική ομάδα, όμως δίδεται και η δυνατότητα ελεύθερης ψήφου, όταν πρόκειται για θέμα ευαίσθητο για κάποια χώρα.
Η κ.Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε ακόμη στην ψήφο που κατευθύνεται από προσωπικές αντιλήψεις, όπως π.χ. το θέμα των αμβλώσεων, καθώς και στην κατεύθυνση των επιλεκτικών ψήφων σε επιμέρους θέματα, όπως π.χ. στα θέματα που σχετίζονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου διαμορφώνεται ενιαία γραμμή των χωρών των Νότου απέναντι στην κοινή θέση των χωρών του Βορρά.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κομβική συνθήκη για τη ζωή όλων μας", παρατήρησε ο Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, εξηγώντας ότι "χωρίς την ΕΕ δε θα καταφέρουν ποτέ να λειτουργήσουν αρμονικά οι δύο ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού". Σημείωσε, ωστόσο, ότι "η εμβάθυνση στην ΕΕ προσκρούει στο γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε πώς θα απομειώσουμε τις ιστορικές εντάσεις οι οποίες αναπαράγονται σε κάθε κακή στιγμή της ΕΕ".
Στη συνεργασία με το ίδρυμα Jacques Delors αναφέρθηκε ο διευθυντής του "Δικτύου" Γιάννης Μαστροστεργίου, επισημαίνοντας την ανάγκη μέσα από τις συνεργασίες αυτές "να προτείνονται λύσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά εύκολα". Στην ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και εκ των ιδρυτικών μελών του "Δικτύου", Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξηγώντας πως πολλά από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές αρχές στην Ελλάδα (υγειονομικές ταφές απορριμάτων, ή πρόσφατα στην υπόθεση της Βόλβης) σχετίζονται με κακή χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική εξέλιξη, εάν υπήρχε καλύτερη επαφή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com