Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Μοοdy's: Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους

Αυξημένες πιθανότητες για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αύξηση των πιθανοτήτων της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει η Moody’s μετά τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών. 

 
Όπως σημειώνει αναλυτικά, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι επίσης πιθανό να ανοίξει το δρόμο για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στο να επανακτηθεί πρόσβαση στις αγορές καθώς και βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες.
Στα θετικά της τεχνικής συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση προσμετράται -σύμφωνα με την Moody’s- και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις πληρωμής ομολόγων των προσεχών μηνών.
Η χώρα οφείλει περίπου το 66% του χρέους της στους ευρωπαίους πιστωτές, με τα δάνεια του EFSF να αντιστοιχούν σε 130,9 δισ. ευρώ. Ο ESM δάνεισε 31,7 δισ. ευρώ ως τώρα από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Επιπλέον 53 δισ. ευρώ οφείλονται σε κράτη-μέλη με τη μορφή διμερών δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Επιπρόσθετα η Ελλάδα οφείλει 12,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και υπάρχουν 56,6 δισ. ομολόγων μέσης και μακράς λήξεως (περιλαμβανομένων τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ και αρκετές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης).
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018 θα κυμανθεί πέριξ του 2,5% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά την πορεία της ανάπτυξης, προσδοκά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% για φέτος, έναντι του στόχου 2,5%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com