Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΕΣΕΕ: «Καυτός» ο Ιούλιος για 250.000 επιχειρήσεις και 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Ιούλιος θα είναι ένας «καυτός» μήνας για 250.000 επιχειρήσεις και 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι υποχρεώσεις πληρωμών έως τα τέλη του μήνα θα περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου - Ιουνίου, ΦΠΑ, πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, τρίτη δόση εισφορών που επαναϋπολογίστηκαν τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης κατά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.



Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.συζητήθηκαν «10 θέματα προτεραιότητας» που έχουν ως εξής:

1. Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων εκφράζονται προσδοκίες για τόνωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων σε μία δύσκολη εποχή. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την διανομή 50.000 οικολογικών τσαντών της ΕΣΕΕ στους καταναλωτές μέσω των Ομοσπονδιών- μελών της και των Εμπορικών Συλλόγων της.

2. Αναλύθηκαν τα αρχικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το χρέος, τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν επισημάνσεις για το δημόσιο, τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια και παρεμβάσεις στην αγορά, τους μισθούς και τα εργασιακά. Συνακόλουθα, συζητήθηκε και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους των υψηλών πλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης, ενώ διαπίστωσε μεν την βιωσιμότητα του χρέους αλλά με κίνδυνο κόπωσης μετά το 2022.

3. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων κ.α».Έγινε ανάλυση των νέων διατάξεων για την απασχόληση των συνταξιούχων, την απαλλαγή από διπλές οφειλές στην περίπτωση αμφιβολίας ως προς την υπαγωγή σε ασφαλιστικό φορέα, το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία και τις τροποποιήσεις του ωραρίου των εργαζομένων. Ειδικά ως προς την απαλλαγή από διπλές οφειλές, αποφασίσθηκε να συγκεντρωθούν αντίστοιχες περιπτώσεις από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές χαμηλής πληθυσμιακής πυκνότητας και να γνωστοποιηθούν στο Υπουργείο.

4. Με αφορμή την συνάντηση τεχνικού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκπροσώπους της ΕΣΕΕ συζητήθηκαν οι θέσεις μας για την ελλιπή χρηματοδότηση ΜμΕ των και την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Από την πλευρά της ΕΣΕΕ, παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι δράσεις του φορέα και φυσικά οι θέσεις της ΕΣΕΕ πάνω σε θέματα χρηματοδότησης.

Τονίστηκε, επίσης η σημασία μετατροπής του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα (micro-financing) και θα εμπλουτίσει τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία με τη χρήση νέων μέσων όπως το crowd-funding, business angels, venture capital κ.λπ.

5. Έγινε αναφορά στους «έξι φόρους σε έξι μήνες», τους φόρους, δηλαδή, που θα πρέπει να καταβληθούν από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 και ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας «καυτός» μήνας για 250.000 επιχειρήσεις και 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι υποχρεώσεις πληρωμών έως τα τέλη του μήνα θα περιλαμβάνουν: 1. Ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου - Ιουνίου, 2. ΦΠΑ, 3. Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, 4. Τρίτη δόση των εισφορών που επαναϋπολογίστηκαν.

6. Έγινε αναφορά στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις «Χρήσεις Γης» και τις ρυθμίσεις για τις εμπορικές δραστηριότητες.

7. Με αφορμή την δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την επαναφορά του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ όχι μόνο στα πέντε νησιά που υφίστανται το βάρος των προσφυγικών ροών, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αντί ενός γραφειοκρατικού τρόπου εφαρμογής του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδυνάμου, που βεβαίως αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ.

Όσον αφορά την ημερομηνία παράτασης μέχρι 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ελπίζουμε ότι αυτό γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης και δεν θα ισχύσει μόνο για 6 μήνες. Όπως εξηγήθηκε η υλοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

8. Ενημερώθηκαν τα μέλη για το νέο νομικό πλαίσιο για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, καθώς και το σχέδιο μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

9. Έγινε αναφορά στα 10 σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα της Eurocommerce και Ueapme.

10. Αποφασίσθηκε η δωρεά αυτοκινήτου για τις ανάγκες του ΣΔΟΕ σε ό,τι αφορά τις δράσεις του για την πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com