Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΠΟΠΟΚΠ: Σχεδιάζεται η ουσιαστική "κατάργηση" της επικουρικής σύνταξης

Από το 2010, υπάρχει στο τραπέζι η συγχώνευση ΕΤΕΑΕΠ – ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).  



Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ η σχετική απόφαση ήδη δρομολογηθεί και προετοιμαστεί από προηγούμενα νομοθετήματα, κυρίως τον ν. 4052/12 και τον ν.4387/16. Πέρα, βέβαια, από τα οργανωτικά ή λειτουργικά της χαρακτηριστικά – τα οποία σκόπιμα υπερτονίζουν –, η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στον ΕΦΚΑ σημαίνει την ουσιαστική κατάργησή της, δηλαδή τη σταδιακή "εξαΰλωσή της" μέσω της ενσωμάτωσής της στην κύρια, ανταποδοτική σύνταξη τονίζει η ΠΟΠΟΚΠ.

Αυτό, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει εγκατάλειψη του σχεδίου της Κυβέρνησης για τον ιδιωτικοποιημένο χαρακτήρα της ασφάλισης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Με τη συγκεκριμένη ενσωμάτωση, όμως, "απαλλάσσονται" από το βάρος της χρηματοδότησης των "παλαιών" επικουρικών (τις οποίες αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ), βάζουν άμεσα χέρι στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και προετοιμάζουν το έδαφος για την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στην κύρια σύνταξη. Προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών (βλέπε εργοδοτικών) εισφορών, όπως και η προαιρετικότητα στην επιλογή κατηγορίας – πέρα από την αυξημένη πλέον κατώτατη κλάση – για τους μη μισθωτούς,σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ.

Το κυοφορούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία, δεν στοχεύει παρά στην περαιτέρω μεταβίβαση της ευθύνης έναντι του ασφαλιστικού κινδύνου στους ίδιους τους εργαζόμενους, στην εξατομίκευση της ασφάλισης και στην εμπλοκή τους στα γρανάζια των κάθε είδους χρηματοπιστωτικών προϊόντων, στα οποία θα κληθούν υποχρεωτικά – μέσω ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και εταιριών – να τζογάρουν μέρος του εισοδήματός τους. Για νέους και παλαιούς εργαζόμενους, όπως και για τους ήδη συνταξιούχους, δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα, σημειώνει η ΠΟΠΟΚΠ και συμπληρώνει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – πέρα από το "τυράκι" κάποιων δευτερευούσης σημασίας βελτιώσεων – κρύβει τεράστιες παγίδες και η ματαίωση της κατάθεσής του στη Βουλή αποτελεί μονόδρομο για ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com