Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Όλο το σχέδιο του Υπ. Εργασίας για την ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο Επικουρικό Ταμείο

Πρόταση άμεσης και μόνιμης ένταξης του Λογαριασμού Επικούρησης υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) έχει επεξεργασθεί ο Υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.



Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος καταβολής των συντάξεων έως το 2039, δηλαδή τα επόμενα 20 χρόνια, θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο το κόστος αυτό  θα μοιρασθεί μεταξύ Δημοσίου και Εθνικής Τράπεζας.

Το σχέδιο Μηταράκη προβλέπει πιο συγκεκριμένα πως το 45% του κόστους αυτού θα το αναλάβει η Εθνική Τράπεζα. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει 540 εκατ. ευρώ για την περίοδο έως το 2039, τα οποία όμως σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα πρέπει να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς, δηλαδή ως το 2030 και μετά αναλαμβάνει την υποχρέωση εις το διηνεκές εξ ολοκλήρου το ΕΤΕΑΕΠ.

Το υπόλοιπο 55% θα το αναλάβει το ΕΤΕΑΕΠ. Δηλαδή το Δημόσιο, από τη μεριά του, θα πρέπει να πληρώσει 660 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 33 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγές στο Υπ. Εργασίας χαρακτηρίζουν το σχέδιο αυτό ως ένα "έντιμο συμβιβασμό", ενώ τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως μία τέτοια λύση σαν εκείνη που προτείνει ο Υφυπουργός Εργασίας αποτελεί τη "χρυσή τομή".

Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόταση Μηταράκη, η  ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ να γίνει με τους όρους που μπήκαν όλα τα άλλα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΕΑΕΠ το 2005.

Αυτό θα έχει τις εξής συνέπειες για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ:

* Όσοι συνταξιούχοι "βγήκαν" στη σύνταξη έως το 2014 θα υπάγονται στις καταστατικές διατάξεις του ΛΕΠΕΤΕ και θα υπόκεινται τις μνημονιακές μειώσεις.

* Όσοι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ "βγήκαν" στη σύνταξη μετά το 2014 (δηλ. και αυτοί που θα βγουν και μελλοντικά), θα υπόκεινται για τον ασφαλιστικό χρόνο τους έως το 2014 στις καταστατικές διατάξεις του ΛΕΠΕΤΕ, ενώ για τον ασφαλιστικό χρόνο μετά το 2014 υπόκεινται στις διατάξεις του ΕΤΕΑΕΠ το οποίο διέπεται από το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ένταξη του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ κατά 8,6% σε σχέση με το επίπεδο των οποίο εγκαθίδρυσε διάταξη του Πετρόπουλου (σ.σ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Σημειώνεται πως με διάταξη του Πετρόπουλου (λίγο πριν τις τελευταίες πρόωρες εθνικές εκλογές) επιβλήθηκε μείωση κοντά 40%-45% στις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ όπως αυτές είχαν προκύψει από τις καταστατικές διατάξεις του και παράλληλα υποχρέωσε την Εθνική Τράπεζα να καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ ετησίως για την πληρωμή τους.

Εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων
Ωστόσο, η διάταξη Πετρόπουλου αναμένεται να κριθεί από δύο δικαστικές αποφάσεις:

*  Η πρώτη απόφαση θα προέλθει από τον Άρειο Πάγο, στον οποία προσέφυγαν οι ασφαλισμένοι του ΛΕΠΕΤΕ ενάντια στην Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν δικαιωθεί η Εθνική Τράπεζα από τον Άρειο Πάγο σημαίνει πως δεν θα υποχρεούται να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, γεγονός που θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την  καταβολή των συντάξεων του εν λόγω ταμείου.

Αν δικαιωθούν οι ασφαλισμένοι του ΛΕΠΕΤΕ από τον Άρειο Πάγο η Εθνική Τράπεζα θα υποχρεωθεί να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ,καταβάλλοντας μάλιστα συντάξεις σε σχεδόν διπλάσιο ύψος από εκείνο που προέβλεψε η διάταξη Πετρόπουλου (βάσει δηλαδή του καταστατικού του ΛΕΠΕΤΕ) . Σε αυτήν μάλιστα την περίπτωση, το κόστος καταβολής των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ έως το 2039 θα έφτανε τα 2,5 δισ. ευρώ (ή 125 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο), ενώ θα ήταν η ίδια η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα το αναλάμβανε εξ’ ολοκλήρου.

Η δεύτερη αναμενόμενη δικαστική απόφαση θα προέλθει από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο  οποίο προσέφυγε η Εθνική Τράπεζα ενάντια στο Δημόσιο μετά τη διάταξη Πετρόπουλου (σ.σ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, εάν δικαιωθεί το Δημόσιο από το ΣτΕ, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η διάταξη Πετρόπουλου έως ότου τουλάχιστον εκδοθεί η προαναφερθείσα απόφαση του Άρειου Πάγου.

Αν, σε αντίθετη περίπτωση - τονίζουν οι ίδιες πηγές -  δικαιωθεί η Εθνική Τράπεζα από το ΣτΕ, δεν θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΛΕΠΕΤΕ, οδηγώντας σε κατάσταση εξαιρετικής αδυναμίας ως προς την καταβολή των συντάξεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com