Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ανασυγκρότηση του ΟΣΕ με ακριβότερα εισιτήρια Και υποχρεωτική εφεδρεία 1.000 εργαζομένων

Αυξήσεις που φτάνουν έως και το 33% ανακοίνωσε για τα εισιτήρια του σιδηροδρόμου ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ.


Όπως παραδέχτηκε, ο όμιλος του ΟΣΕ παράγει κάθε χρόνο ζημίες 1 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση του και με δεδομένο ότι από το 2010 αποτρέπεται από την Ε.Ε. η έκδοση δανείων με κρατικές εγγυήσεις για τις ΔΕΚΟ, τίθεται σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αύξησης των εσόδων και περικοπής των δαπανών, περιλαμβανομένης και της εφαρμογής ενός προγράμματος μισθωτής εφεδρείας. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον χίλιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της αποζημίωσής τους, ενώ θα τους δοθεί και το δικαίωμα να εργαστούν σε άλλη επιχείρηση ή να ανοίξουν δική τους. Στην περίπτωση αυτή, ο ΟΣΕ αναλαμβάνει να καλύψει τις όποιες επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές προκύψουν.

Στο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται επίσης να ενταχθούν, σε εθελοντική βάση, άλλοι 2.000 υπάλληλοι του οργανισμού.

Σχετικά με τις αυξήσεις στα εισιτήρια, προβλέπεται μια σταδιακή αναπροσαρμογή, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2011. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, το εισιτήριο του τρένου να φτάσει στο 80% της τιμής του εισιτηρίου του ΚΤΕΛ. Παράλληλα, με τον εξορθολογισμό των δρομολογιών, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται συγχωνεύσεις ζημιογόνων γραμμών και η δυναμική αναπροσαρμογή της χωρητικότητας των συρμών, με βάση τη ζήτηση, ο υπουργός εκτιμά ότι το 2011 η σχέση εσόδων προς τα έξοδα θα είναι 1/1,5 έναντι του 1/3 που είναι σήμερα.

Τέλος, επανέλαβε σχέδια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ με τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς και την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, μέσω ΣΔΙΤ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com