Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Αρχίζει, επιτέλους, ο έλεγχος της γραφειοκρατίας

Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Ηταν κάτι που αναμενόταν και που θα έπρεπε να έχει γίνει συστηματικά από τότε που θεσπίσθηκε το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων για να εμποδιστεί η πλήρης ανάπτυξη λειτουργίας του «γρηγορόσημου» και της γενικότερης διαφθοράς.

Η απόφαση αποβλέπει


στην αύξηση των εσόδων του κράτους με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην αυτοτελή φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην πάταξη της διαφθοράς που έχει προσλάβει ευρείες διαστάσεις στο Δημόσιο. Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης «ισχύει για όλους τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ανεξάρτητα από την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται από άλλες διατάξεις (Ν. 2343/95 και Ν. 3213/03)». Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου της περιουσίας των δημοσίων υπαλλήλων αφού οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» σήμερα ελέγχονται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταγγελίες πολιτών περί διαφθοράς ή έπειτα από πορίσματα ελεγκτικών μηχανισμών στα οποία καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε υπαλλήλους.

Η απόφαση της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο για την αυτοτελή φορολόγηση των επιδομάτων και την καθιέρωση του νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους από τις αρχές του 2010, διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων και υποβοηθεί το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς και εν γένει στην περιουσία όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com