Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

520 τα κρούσματα της γρίπης στην Ελλάδα

«Η έως τώρα κλινική εικόνα της ασθένειας είναι ήπια, δεν χρειάζεται προβολή σεναρίων πανικού» δήλωσε ο Λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί όταν έχουν σοβαρά συμπτώματα.


Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια έχουν μεγάλη εμπειρία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Φθινόπωρο θα έχουμε το εμβόλιο για τη γρίπη Ν1Η1, ενώ για τη χρήση του είπε ότι θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Τόνισε ότι τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν φθάσει τα 520 και σημείωσε ότι αναμένεται να νοσηλευτεί το 1% του πληθυσμού, κυρίως από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο θα γίνει κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυτές και σε όσους στηρίζουν το Σύστημα Υγείας, ενώ με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Για τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων, απάντησε ότι στις ΗΠΑ το προληπτικό κλείσιμο δεν απέδωσε και πρόσθεσε ότι η γρίπη δεν θα φύγει σύντομα, καθώς, όπως είπε, "ήρθε για να μείνει τουλάχιστον για 9 με 12 μήνες".

Μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως επεσήμανε, είναι να συμβεί κάτι ανάλογο με το 1918, δηλαδή να έχουμε ένα δεύτερο θανατηφόρο κύμα της νόσου, κάτι, όμως, που είναι σε επίπεδο σεναρίου. "Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το αντίθετο" είπε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες μεταλλάξεις του ιού δεν επηρέασαν τη μεταδοτικότητά του. "Το μήνυμα είναι ένα: έχουμε μια πανδημία γρίπης αντίστοιχης με την κοινή" υπογράμμισε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com