Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η ημέρα της Δημοκρατίας και… της Νέας Δημοκρατίας

Ημέρα της Δημοκρατίας η σημερινή. Και η ΝΔ την αφιερώνει στη ΝΔ. Στον ιδρυτή της και, συνακόλουθα, στον σημερινό ηγέτη της. Ως συνεχιστή του ονόματος και της πολιτικής κληρονομιάς. Με εκδηλώσεις οι οποίες επικοινωνιακά καλύπτουν ολόκληρη την ημέρα. Η μια με ευρωπαϊκό συμβολισμό και η άλλη με εικαστικό χρώμα, προς δόξαν του «ανθρώπου που έφερε τη δημοκρατία».


Το τελετουργικό της ημέρας ανοίγει με την απονομή του βραβείου «του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας» από το Ίδρυμα της Βουλής στον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Παρουσία του Κώστα Καραμανλή. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε (ζούσε τότε στο Παρίσι, αυτοεξόριστος) από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, με τη σύμφωνη γνώμη των αποχωρούντων δικτατόρων, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει την ομαλή μετάβαση στην πολιτική εξουσία. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είναι αυτός που, το βράδυ της 23ης Ιουλίου, του παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος για την επιστροφή. Είναι επίσης ένας από αυτούς τους Ευρωπαίους ηγέτες, που στη συνέχεια υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στην τότε ΕΟΚ. Το 1980.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με την εγκαινίαση από τον Κώστα Καραμανλή, στις 7μμ, στο Ζάππειο, της έκθεσης «Τέχνη και Δημοκρατία», με έργα 35 εικαστικών για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οργανωτής, το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να απαντήσει ήπια αλλά δηκτικά στις πρωτοβουλίες αυτές λέγοντας, δια του εκπροσώπου του, ότι η Δημοκρατία δεν ταυτίζεται με κανένα πρόσωπο και με κανένα κόμμα. Επισήμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολείται με άλλα. Τα οποία έχουν να κάνουν με την άμεση επικαιρότητα, έστω και αν το ίδιο δεν ξεκαθαρίζει τη δική του στάση επ’ αυτών. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα προεδρεύσει του Επιτελικού Κύκλου Εξωτερικών και Άμυνας», στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσει την προσπάθεια της Άγκυρας διαμόρφωσης νέων δεδομένων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com