Την αποκλειστική ελεγκτική εποπτεία των δημοσίων δαπανών που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός της Ελλάδας, επιθυμεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).
Αυτή την άποψη, συνέπεια της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις παλινωδίες στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, διατύπωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, Γιοαχείμ Αλμούνια, σε ιδιαίτερη συνάντηση του με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις Βρυξέλλες.
Ήταν άγνωστο αργά το απόγευμα της Δευτέρας αν αυτή την επιθυμία του ο κ. Αλμούνια αν την έχει περιλάβει στο 20σέλιδο περίπου κείμενο σχολιασμού του για το περιεχόμενο του νέου προυπολογισμού της χώρας η θα την εκφράσει αργότερα όταν το το Δεκέμβριο πιθανότατα θα ζητήσει από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ένωσης (ΕΚΟΦΙΝ) να εντάξει την Ελλάδα στις διατάξεις του άρθρου 104 παρ.9 μαζί με τις προτάσεις του για την υιοθέτηση από αυτό μιας σειράς μέτρων για τη υποχρεωτική και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση των δημ. ελλειμμάτων της χώρας.
Το επίσημο περιεχόμενο των συζητήσεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας τόσο στο Γιούρογκρουπ όσο και στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ αύριο Τρίτη, είναι η υιοθέτηση μεθαύριο Τετάρτη της πρότασης της Κομισιόν προς το ΕΚΟΦΙΝ να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το περιεχόμενο του άρθρου 104.8 σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται ότι παρά τις συστάσεις των Βρυξελλών(άρθρο 104 παρ.7) η Ελλάδα δε πήρε τα αναγκαία μέτρα που της υποδείχθηκαν ( συστάσεις) για τη μείωση των ελλειμμάτων της πιστοποιώντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο την συνεχιζόμενη ύπαρξη υπερβολικών δημ. ελλειμμάτων της χώρας.
Αυτό που δεν ελέχθη επίσημα στο Γιούρογκρουπ και δεν αναμένεται να λεχθεί ούτε στο ΕΚΟΦΙΝ, είναι ο ακριβής προσδιορισμός της χρονικής διορίας που δίνει η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Υπουργών στην Αθήνα να μειώσει τα ελλείμματα. Η παλαιότερη ημερομηνία η οποία ασφαλώς θα σταματήσει να ισχύει είναι αυτή για τα τέλη του 2010, αφού η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες άλλες κοινοτικές χώρες έχει ζητήσει παράταση αυτού του χρόνου.
Αντίθετα, για την Γαλλία η Κομισιόν θα ζητήσει τη μείωση των ελλειμμάτων της μέχρι το 2013 ένα δηλαδή χρόνο νωρίτερα από αυτόν που έχει ζητήσει τοι Παρίσι. Παράταση αναμένεται να δώσει η Κομισιόν και στην Ισπανία(μέχρι το 2013), την Ιρλανδία(2014) και τη Μ. Βρετανία(2015). Ενώ το κοινοτικό χρονοδιάγραμμα για τη Γερμανία προβλέπει επιστροφή των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ το 2013