Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αυστηρή επιτήρηση και συγκρατημένες αυξήσεις στους μισθούς προτείνει ο Τρισέ

Συγκρατημένες αυξήσεις και θυσίες στους μισθούς ώστε να μην ξεπεράσει ο πληθωρισμός το στόχο της Ευρωζώνης για οροφή 2%, μέτρα για ανάταξη της οικονομίας και προπαντός αξιοπιστία για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ζητά από την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.


Θεωρεί επίσης ότι λόγω της «σοβαρής κατάστασης» της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξει μία αυστηρή επιτήρηση απ’ όλα τα κοινοτικά όργανα τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Χτυπά παράλληλα «καμπανάκι» για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα επιτόκια δανεισμού θα ανεβούν πολύ προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση των τεράστιων ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας.

Ο τιμονιέρης της ΕΚΤ, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας «ακραία» και το δημοσιονομικό της έλλειμμα - που εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009 - «καθόλου φυσιολογικό».

«Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών μελών του eurogroup, και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη ότι πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα μια πλήρως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία που να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία.

«Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, που πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα ΄ναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα σοβαρό Σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας» πρόσθεσε ο κ. Τρισέ.

Αναφορικά με τους τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας διεθνώς ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν «θυσίες» κυρίως σε επίπεδο μισθών εξηγώντας ότι «όλες οι αυξήσεις πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες στο στόχο που λέει ο πληθωρισμός να μην ξεπερνάει το 2%».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com