Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Παράταση για αναγραφή προέλευσης γάλακτος

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - κτηνοτρόφων ανοίγει η νέα δίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την αναγραφή στις συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας προέλευσης του γάλακτος.


Οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων υποστηρίζουν ότι η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η παράταση δόθηκε γιατί το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στα κοινοτικά όργανα στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Κομισιόν είχε διατυπώσει «αρνητική γνώμη» για την αγορανομική διάταξη που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κρίνοντας ότι «οι ελληνικές αρχές δεν υπέβαλαν επαρκή αιτιολόγηση για τη θέσπιση ως γενικού κανόνα της υποχρέωσης αναφοράς της χώρας καταγωγής της πρώτης ύλης».

Επιστολή
Σε κοινή επιστολή προς τη Λ. Κατσέλη και την Κ. Μπατζελή η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητούν την ανάκληση της σχετικής απόφασης. Στην επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχας, και ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Π. Πεβερέτος, αναφέρεται ότι η παράταση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για δήθεν αποθέματα χωρίς αναγραφή προέλευσης του γάλακτος, κάποιων βιομηχανιών, μια και η σχετική αγορανομική διάταξη είχε εκδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Τονίζουν ότι «η παράταση αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα βιομηχανιών που δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου ελληνικό γάλα και τα προϊόντα που διοχετεύουν στην ελληνική αγορά είναι από εισαγόμενο γάλα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com