Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά των τελών κυκλοφορίας

Τις αιτήσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ, της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για τον τρόπο καθορισμού του τρόπου είσπραξης και του ύψους των τελών κυκλοφορίας, συζήτησε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Κατά την ακροαματική συζήτηση οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου, ζήτησαν την απόρριψη των αιτήσεων των καταναλωτικών οργανώσεων, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος. Όπως τόνισαν, το κράτος έχει περιέλθει σε "έκτακτες οικονομικές καταστάσεις" και το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή φόρων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ακόμη, σημείωσαν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος "όταν υπάρχει κανονική ροή των πραγμάτων", η επιβολή φόρων μπορεί να γίνει μόνο με νόμο.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των καταναλωτικών οργανώσεων τόνισε ότι υπάρχει το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ και υποστήριξαν ότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις ακύρωσης, αλλά «λαϊκές αγωγές», καθώς εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα 300.000 μελών τους.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, Ι. Γράβαρης, πρότεινε να απορριφθούν, λόγω ελλείψεως έννομου συμφέροντος, οι αιτήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεχτεί ότι οι προσφεύγοντες (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η αίτησή τους πρέπει να γίνει δεκτή και αυτό επειδή τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν μόνο με νόμο. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση η επιβολή των αυξημένων τελών κυκλοφορίας προβλέφθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο σύμβουλος Επικρατείας πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή η ΠΝΠ είναι ανίσχυρη, καθώς παραβιάζει το άρθρο 87 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι φόρος (όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας) επιβάλλεται μόνο με νόμο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com