Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Λούκα Κατσέλη: Ο αγρότης παίρνει ένα ευρώ, ο καταναλωτής πληρώνει πέντε

Το χάος που χωρίζει την τιμή παραγωγού από την τελική τιμή των προϊόντων ανέδειξε ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των αγροτών η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, μιλώντας στο Ζάππειο.


Η Λ. Κατσέλη ανέφερε πως η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής, είναι σε πολλά προϊόντα πέντε φορές υψηλότερη, από την αρχική τιμή του παραγωγού. Τόνισε ότι η έλλειψη προγραμματισμού, αυξάνει κατά καιρούς τις εισαγωγές και κατά συνέπεια τις τιμές των προϊόντων. Για αυτό τον λόγο, σημείωσε πως απαιτείται περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής εθνικών & παγκοσμίων τάσεων καταναλωτικών αναγκών και παραγωγικών δυνατοτήτων.

Μέσω αυτού, σημειώνει, θα επιτυγχάνεται πληροφόρηση των παραγωγών για τις απαιτούμενες ποσότητες, ποικιλίες, ποιότητες ανά πάσα χρονική περίοδο. Έτσι καταλήγει, ο προγραμματισμός της παραγωγής θα γίνει πλέον πράξη.

Η υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως στην παρούσα χρονική συγκυρία από τη μία οι αγρότες ζητούν την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων ενώ από την άλλη η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το παραγωγικό έλλειμμα και την κρίση ανταγωνιστικότητας. Σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει το έργο της υπουργού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και έθεσε τρεις προτεραιότητες οι οποίες είναι:

• Η ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων στο μέτρο του εφικτού, ως ότου αποδώσουν οι νέες πολιτικές.

• Η προώθηση και γρήγορη υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής αγροτικών παραγωγικών αναδιαρθρώσεων.

• Η αποτελεσματική λειτουργία και εποπτεία της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

Όσον αφορά σττην έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε ότι απαιτείται ουσιαστική διαβούλευση και αποφασιστικές κινήσεις με συνεργασία όλων των υπουργείων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com