Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΣτΕ: Συνταγματική η ειδική αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτων

Συνταγματική έκρινε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την επιβολή ειδικής αποζημίωσης για τη διατήρηση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δάσους, δασικής ή αναδασωτέας έκτασης.


Το ΣτΕ αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε ακυρωθεί πρωτόκολλο επιβολής ειδικής αποζημίωσης του δασάρχη Πεντέλης, ύψους 32.071 ευρώ, για διατήρηση αυθαίρετου κτίσματος, με εμβαδόν 46,4 τετραγωνικών μέτρων σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Ζαβερδέλλα του Δήμου Φυλής Αττικής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ειδική αυτή αποζημίωση για τη διατήρηση αυθαιρέτων αποσκοπεί στην αποτροπή ανέγερσης αυθαιρέτων εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, καθιστώντας έτσι ασύμφορη οικονομικά τη διατήρησή τους.

Όπως διευκρινίζεται από το ΣτΕ, η ειδική αποζημίωση μπορεί να επιβληθεί στα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί είτε πριν είτε μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 2145/1993, ενώ μπορεί να επιβάλλονται για αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1993, αλλά αφορούν χρονικά διαστήματα διατήρησής τους μεταγενέστερα της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού (1993).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com