Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Οσμή πολιτικής παρέμβασης στο πόρισμα για το έλλειμμα

Για «διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις» στο ύψος του ελλείμματος κάνει λόγο το πόρισμα της Επιτροπής που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τα δημοσιονομικά και στατιστικά στοιχεία.


Η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων προκύπτει, όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα του πορίσματος, από τις σχέσεις μεταξύ ΕΣΥΕ, υπουργείου Οικονομικών αλλά και "από την αδυναμία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να λειτουργήσει αυτόνομα και υπεύθυνα".

Η αρμόδια επιτροπή διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΣΥΕ, και προτείνει σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα στο μέλλον αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Στο πόρισμα αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα παραγωγής και δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων και αποδίδονται ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια

Τις προτάσεις τις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα αποτελέσουν τη βάση ενός Προγράμματος Δράσης, που θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα Eurostat τη . Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε το πόρισμα στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, για να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Συντάχθηκε από ανεξάρτητη Επιτροπή, που συγκρότησε με Υπουργική Απόφασή στις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταγράψει το πρόβλημα των δημοσιονομικών στατιστικών και να κάνει προτάσεις θεσμικών παρεμβάσεων. Την Επιτροπή αποτελούν πρόσωπα από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com