Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΕΒΕΘ: Αν χρειαστεί, οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη

«Αύξηση του ΦΠΑ δεν έχει νόημα όταν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται», εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος.


Στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, επισήμανε: "Μια αύξηση του ΦΠΑ κατά κάποιες ποσοστιαίες μονάδες ώστε να τα πάρουν πάλι από τους ίδιους, αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά “χαπάκι” ανακούφισης για λίγους μήνες", και τόνισε πρόσθεσε: «Γι' αυτό επιμένω στην εφαρμογή των νόμων από όλους και για όλους. Να πιάσουν και να τους κλείσουν στη φυλακή όσους δεν πληρώνουν το ΦΠΑ Και δεν είναι μόνο οι γιατροί του Κολωνακίου…".

Με φόντο τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας τόνισε πως "αυτή την ώρα δεν έχει τόσο σημασία ποιός ευθύνεται" και πως "όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πρέπει να πληρώσουμε αυτό που μπορούμε". Τόνισε δε με νόημα: "Δεν μπορώ να ακούω ότι οι άνθρωποι της Βουλής διαμαρτύρονται για να μη τους κόψουν τον… 16ο μισθό". Είπε ακόμη πως "αν χρειαστεί οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη", ζήτησε όμως να επιδείξουν ανάλογη ευαισθησία και να σεβαστούν τους νόμους και οι άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και αγρότες.

Επικαλούμενος τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Επιμελητηρίου είπε πως λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και των κατολισθήσεων στα Τέμπη, η μέση ζημία για κάθε επιχείρηση/μέλος του ΕΒΕΘ υπολογίζεται σε 20.000 ευρώ. "Κοιτάζω με τρόμο τους επόμενους μήνες, όταν στα σημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων θα προστεθεί και το αυξημένο κόστος δανεισμού", είπε και εξέφρασε φόβο πως το 2010 θα αυξηθούν τα "λουκέτα" στις επιχειρήσεις και η ανεργία. Ανέφερε ενδεικτικά πως το τελευταίο δίμηνο, οχτώ επιχειρήσεις/μέλη του ΕΒΕΘ έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση είπε ότι "ξεκίνησε καλά", ωστόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος εξαιτίας του… πολιτικού κόστους. "Καταλαβαίνω τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις δεν πρέπει να κοιτάμε το πολιτικό κόστος", είπε.

Ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διήμερο το Επιμελητήριο θα καταθέσει τις προτάσεις του στη κυβέρνηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com