Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους

Το τραπεζικό σύστημα αγγίζει πλέον η κρίση του δημόσιου χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες φαίνεται ότι είχαν αρχίσει να καλύπτουν ομαλά τις ανάγκες τους σε ρευστότητα, επιστρέφοντας μάλιστα στο Δημόσιο μέρος των εγγυήσεων που είχαν λάβει, ζήτησαν εκ νέου, και τελικώς έλαβαν, κρατική συνδρομή.


Η κατάσταση «υποτροπίασε» τους τελευταίους δύο μήνες. Το χρήμα έχει γίνει πλέον πιο δυσεύρετο και ακριβό και για τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφέρουν το αυξημένο κόστος στα επιτόκια δανεισμού. Για να αποφύγει τα χειρότερα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «ξανανοίξει» για τις τράπεζες το πακέτο των 28 δισ. ευρώ παρέχοντας στις τράπεζες εγγυήσεις περίπου 14 δισ. ευρώ, τις οποίες δεν είχαν χρησιμοποιήσει σε προγενέστερη φάση. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο θα παρακολουθούνται πλέον σε εβδομαδιαία βάση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τη συνδρομή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου.

Οι δύο τους συναντήθηκαν χθες το πρωί προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους, μετά τη δραματική τροπή που έλαβε η κατάσταση στην αγορά ομολόγων προχθές όταν οι φήμες εκτίναξαν τα spreads και τις αποδόσεις. Οι πιέσεις εντάθηκαν χθες με το spread να διευρύνεται περαιτέρω στο 4,09% και την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτοξεύεται στο 4,09%. Ο εκτροχιασμός του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει συμπαρασύρει και αυτό των τραπεζών, οι οποίες, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία στις χρηματαγορές. Το πιεστικό αυτό περιβάλλον αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες ν' αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.

Τα αύξησαν 2 τράπεζες

Ηδη χθες η Τράπεζα Περαιώς αύξησε το βασικό επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων σε 9,75% από 8,75%. Σε αύξηση των επιτοκίων για διάφορες κατηγορίες στεγαστικών δανείων προχώρησε επίσης και η Citibank.

Το ακριβό χρήμα όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των δανείων στο πρώτο δίμηνο, διοχετεύεται από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με το σταγονόμετρο. Για να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να χορηγήσει στις τράπεζες εγγυήσεις περίπου 14 δισ. ευρώ θέτοντας σε εφαρμογή το σχετικό σκέλος που προβλεπόταν στο Σχέδιο των 28 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της ΤτΕ εισηγήθηκε χθες στον υπουργό Οικονομικών οι εγγυήσεις αυτές να διατεθούν στα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το μερίδιο των χορηγήσεων που διαθέτει το καθένα. Με τις εγγυήσεις αυτές οι τράπεζες θα πάρουν μία ανάσα ρευστότητας καθώς φέτος μόνο για τις λήξεις των ομολόγων που έχουν εκδώσει στο παρελθόν θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. ευρώ.

Με το «σταγονόμετρο»

Κατά συνέπεια και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι παρά τη βοήθεια αυτή η πιστωτική επέκταση και φέτος θα παραμείνει «αδύναμη». Με άλλα λόγια ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα γίνεται και φέτος με το «σταγονόμετρο», καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την έξοδο από την ύφεση. Αλλωστε, η διόγκωση των κόκκινων δανείων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις τράπεζες για την υιοθέτηση χαλαρών κριτηρίων στις χορηγήσεις τους. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ δείχνουν ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση έφτασαν στο τέλος του 2009 το 7,7% των συνολικών χορηγήσεων από το 7,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com