Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ

Αλλαγή συμπεριφοράς και πιστωτικής πολιτικής εκ μέρους ξένων προμηθευτών διαπιστώνουν τελευταία αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.


Από την Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»), που διεξήγαγε τον Μάρτιο το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, προκύπτει πως το 40% των επιχειρήσεων είδαν να αλλάζει απέναντί τους η πιστωτική πολιτική των ξένων προμηθευτών με μόνο επιχείρημα ότι... είναι ελληνικές. Η αλλαγή συμπεριφοράς «μεταφράζεται» σε: μείωση του χρόνου πίστωσης (για το 56% των ερωτηθέντων), αυξημένες απαιτήσεις σε μετρητά και εγγυήσεις (για το 46% και 32% αντίστοιχα), απαίτηση μεγαλύτερων προκαταβολών (για το 43%), συμφωνία υλοποίησης παραγγελιών μόνο τμηματικά (για το 8%) και αρνούνται να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις (5%).

Ετσι, ο δείκτης που αναφέρεται στις απόψεις επιχειρηματιών για την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό έπεσε τον Μάρτιο στο -20 από -2 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009 και -3 τον περσινό Μάρτιο.

Κατά τον κ. Μπακατσέλο, οι μήνες που έρχονται θα είναι πιο δύσκολοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκτιμά πως στο προσεχές διάστημα πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΕΒΕΘ, θα καταφύγουν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και μάλιστα θα είναι περισσότερες από 25-30 που υπολόγιζε τον Φεβρουάριο.

Κωδικοποιώντας άλλα ευρήματα της έρευνας παρατήρησε πως «... ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφαίνεται μια τάση ανάκαμψης των προσδοκιών, στη χώρα μας και στην περιοχή μας ειδικότερα διαφαίνεται μια τάση επιδείνωσης και αυτό αφορά τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com