Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ

Ληξιπρόθεσμα χρέη, φοροδιαφυγή και δαπάνες στο επίκεντρο των κλιμακίων του ΔΝΤ, που ξεσκονίζουν από χθες, και για δύο εβδομάδες, τα κιτάπια του υπουργείου Οικονομικών.


Στόχος να ανακαλύψουν τη μαγική συνταγή που θα πιάσει τη φοροδιαφυγή, θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα περιορίσει τις δαπάνες. Στο επίκεντρο των κλιμακίων «τεχνικής βοήθειας» κατά την επίσημη εκδοχή βρίσκονται «η διαχείριση των φόρων και η δημοσιονομική πολιτική», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που τους υποδέχθηκε μαζί με τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Τα επιδέξια στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έρχονται στην Αθήνα ύστερα από πέντε χρόνια και κατοικοεδρεύουν από χθες στον έβδομο όροφο της οδού Νίκης, εστιάζουν:

* Το μεν πρώτο 6μελές κλιμάκιο, που ασχολείται με το φορολογικό, δίνει έμφαση στη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 30 δισ. ευρώ που λιμνάζουν επί χρόνια στις εφορίες. Οι οφειλέτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού σε περίπτωση που αγνοήσουν την πρόσκληση εξόφλησης του χρέους. Οι φορολογικοί έλεγχοι και δη σε ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο. Υποβοηθητικά των δράσεων αυτών λειτουργούν οι διασταυρώσεις και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Προωθείται το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του πλέον «διεφθαρμένου» υπουργείου, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού και να υλοποιηθεί εντός του έτους.

* Το δεύτερο 5μελές κλιμάκιο ασχολείται με τη δημοσιονομική πολιτική. Από τα γραφεία τους θα περάσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να τους ενημερώσουν πλήρως και αναλυτικά για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού. Στόχος είναι να εντοπιστούν τομείς όπου θα μπορούν να περικοπούν δαπάνες, ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση κονδυλίων που μπορεί να καταργηθούν οριστικά. «Παρακολούθηση, έλεγχος και διαφάνεια» είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού προγραμμάτων με ορίζοντα το 2012, δήλωνε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΔΝΤ θα έχουν και πλήρη εικόνα για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού και δη των δεσμεύσεων της κυβέρνησης βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναχωρώντας από την Αθήνα θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στον υπουργό Οικονομικών.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η Επιτροπή Δημοσιονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης. Η Επιτροπή προετοιμασίας του άτυπου Ecofin, που συνεδριάζει το διήμερο 16-17 Απριλίου, θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τις εκτιμήσεις της Eurostat που θα ανακοινωθούν στις 22 του μήνα για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com