Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τεστ δανεισμού

Τις αποφάσεις για νέες αποκρατικοποιήσεις, για το ασφαλιστικό, για τον απεγκλωβισμό της επιχειρηματικότητας από τη γραφειοκρατία, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο -που κατατίθεται την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί την Πέμπτη- ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει να βάλει στις βαλίτσες του, για το άτυπο συμβούλιο Εκοφίν της Παρασκευής στη Μαδρίτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το οικονομικό επιτελείο μεταθέτει τις μετοχοποιήσεις για το β΄ εξάμηνο του 2010, προσβλέποντας σε υψηλότερα επίπεδα τιμών στο χρηματιστήριο.

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει την Τρίτη –"επισήμως" για θέματα Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης- αναμένεται να επιβεβαιωθεί πως πάνε πίσω τα σχέδια για εκχώρηση πακέτων του ΟΠΑΠ και των τραπεζών.

Ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας για είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις φαίνεται πως έχει ήδη εγκαταλειφθεί και προσδιορίζεται σε περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ το οποίο θα επιδιωχθεί να προσεγγιστεί με παράπλευρες συντονισμένες -αλλά περιορισμένης απόδοσης- κινήσεις: νέα παιχνίδια ΟΠΑΠ, άδειες καζίνο, ΟΣΕ, αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας…

Ο υπουργός Οικονομικών οργανώνει μεθοδικά πάντως τα επόμενα βήματά του μέχρι τα τέλη Μαϊου, τα κρίσιμα Εκοφίν και το νέο δανεισμό. Οι εξελίξεις στα επιτόκια θα καθορίσουν αν τελικώς η Ελλάδα θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης με το ΔΝΤ.

Μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, σήμερα δίνει το πρώτο («χαλαρό» πάντως) τεστ, με τη δημοπρασία εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων την Τρίτη, ύψους μόλις (!) 1,2 δισ. ευρώ.

ΟΔΔΗΧ και Goldman Sachs δίνουν εξηγήσεις

Ταυτόχρονα όμως και ο "διαχειριστής" του δημοσίου χρέους της χώρας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κύριος Πέτρος Χριστοδούλου, ετοιμάζει την … αγόρευσή του που θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από κοινού με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, τον γενικό διευθυντή της Γιούροστατ Walter Radermacher αλλά και Πρόεδρο της αμερικανικής Τράπεζας Goldman Sachs, Gerald Corrigan.

Θέμα τους, να ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ για το ρόλο των παραγώγων και άλλων μεθόδων στη διαχείριση του δημοσίου χρέους των κρατών μελών -και της Ελλάδας.

Ο κ.Χριστοδούλου ενδέχεται πάντως να βρεθεί σε δυσχερή θέση στην περίπτωση που, κατά την ανταλλαγή απόψεων με τους ευρωβουλευτές, κληθεί να εξηγήσει όχι μόνο πώς το δημόσιο έλλειμμα της χώρας μας εκτινάχθηκε μέσα στο 2009 από 3,7% σε …12,7%, αλλά επίσης το ρόλο της Goldman Sachs και άλλων οίκων σε υποθέσεις "δομημένων" ομολόγων, τιτλοποιήσεων κλπ πρακτικών, παρελθόντων ετών….

Την ερχόμενη Πέμπτη πάντως η Γιούροστατ αναμένεται να παραδώσει και το πόρισμα για το τελικό ύψος του ελλείμματος της Ελλάδας το 2009 (θα υπολογίζεται τελικά σε 13,4%-13,7%), εξέλιξη που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες αναταράξεις στην αγορά των ομολόγων…
 
website counter
friend finderplentyoffish.com