Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Συμφωνούν με τα νέα μέτρα οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας

Συμφωνούν με τη λήψη των οικονομικών και φορολογικών μέτρων οι περισσότεροι επιχειρηματίες - μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ). Μάλιστα εμφανίζονται θετικοί στη λήψη ακόμη περισσότερων μέτρων, σύμφωνα με έρευνα της “Palmos Analysis” για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, σε δείγμα 269 επιχειρήσεων.


"Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις απαντήσεις πρυτανεύει η λογική της δημοσιονομικής σωτηρίας της χώρας", σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος κατά την παρουσίαση της έρευνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα βάσει της έρευνας, μόλις το 10% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι τα μέτρα είναι και επαρκή και αποτελεσματικά, ενώ το 43% θεωρεί ότι, παρά το ό,τι αυτά είναι αποτελεσματικά, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως για ένα 40% τα μέτρα της κυβέρνησης είναι και αναποτελεσματικά και ανεπαρκή.

Η έρευνα που διεξήχθη από τις 17–24 Μαρτίου κατέγραψε πως έξι στις δέκα επιχειρήσεις (59%) κρίνουν ως θετικό ή μάλλον θετικό το μέτρο της περικοπής μέρους των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, δύο στις τρεις (66%) επιχειρήσεις δηλώνουν ότι διαφωνούν με την επέκταση της ισχύος του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, το 57% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση (22% σημαντική και 35% ελαφρά) του κύκλου εργασιών τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ως συνέπεια του μέτρου της περικοπής μέρους των επιδομάτων εορτών και αδείας στο δημόσιο τομέα, ενώ το 38% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα επηρεαστεί ο τζίρος τους από το μέτρο.

Η αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών, εκτιμούν περίπου δύο στις τρεις (63%) επιχειρήσεις, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν προβλέπει αρνητικές επιπτώσεις. Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι δεν προβλέπουν αρνητική επίδραση του μέτρου στο τζίρο τους, το 56% θεωρεί ότι η αύξηση είναι μικρή και δεν πρόκειται να γίνει αισθητή, μία στις τρεις (33%) δηλώνει αποφασισμένη να απορροφήσει η ίδια την αύξηση του ΦΠΑ και να μην τη μετακυλήσει στους πελάτες της, ενώ το 9% αναμένει από τους προμηθευτές τους να απορροφήσουν την αύξηση.

Οι αποδείξεις

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (67%) επικροτεί τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη συλλογή αποδείξεων, καθώς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θετικά αντιμετωπίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία (79%) και το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς ύψους 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ το 74% συμφωνεί και με την καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών προς όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ενστάσεις

Ισχυρές ενστάσεις διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος για το μέτρο της χρήσης πιστωτικής κάρτας ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής μέσω τραπέζης για κάθε συναλλαγή άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επτά στις δέκα (70%) επιχειρήσεις θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είτε δεν είναι εφαρμόσιμο (42%), είτε είναι μεν εφαρμόσιμο, αλλά δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (28%).

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (66%) κρίνει αρνητικά τη μέχρι στιγμής πολιτική της Κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης. Οι θετικές κρίσεις για τη μέχρι στιγμής αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης περιορίζονται στο 10%, ενώ το 22% τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις επιδόσεις της Κυβέρνησης στον αναπτυξιακό τομέα.

Για τις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά το βαθμό ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την αντιμετώπισή τους από το τραπεζικό σύστημα αυτός βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας (42% έναντι 48% τον Απρίλιο του 2009 και 47% το Δεκέμβριο του 2008), ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στο ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι οι σχέσεις τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα (26% έναντι 23% τον Ιούλιο 2009) μετά τη σημαντική βελτίωση που είχε παρατηρηθεί (35% τον Απρίλιο 2009 και 23% το Δεκέμβριο 2008).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com