Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες

Με μεγάλες αλλαγές, που άλλους ικανοποιούν και άλλους δυσαρεστούν, καταθέτει η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Το κείμενό του, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τελικά δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα και αποτέλεσε αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης. Το γεγονός προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους εμπλεκόμενους, καθώς δεν τους δόθηκε ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενό του, ενώ ασκείται και κριτική για τον συγκεκριμένο χειρισμό που υπονομεύει τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Ακόμη και χθες, ωστόσο, το υπουργείο απέφυγε να δώσει το κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και περιορίστηκε σε ενημερωτικό σημείωμα για το περιεχόμενό του. Από αυτό, επιβεβαιώνονται οι μέχρι στιγμής γνωστές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εξής:

Εγκατάσταση και στα εύφορα

* Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, ενώ με την τιμολογιακή πολιτική διευκολύνεται η δραστηριοποίηση των αγροτών στις ανανεώσιμες πηγές και κυρίως στα φωτοβολταϊκά.

* Αλλάζει ριζικά το καθεστώς για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτά δηλαδή που θα κατασκευάζονται σε θαλάσσιες περιοχές. Το Δημόσιο θα καθορίζει τις περιοχές που αυτά θα εγκαθίστανται και στη συνέχεια θα προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή και την εκμετάλλευσή τους. Αντίστοιχη διαδικασία, σύμφωνα με το υπουργείο, ακολουθείται και σε Βρετανία, Πορτογαλία και αλλού. Ετσι, όμως, ακυρώνονται αιτήσεις και προκαταρκτικές διαδικασίες, τις οποίες ξεκίνησαν περίπου 6 επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό για αιολικά πάρκα ισχύος 4.000 μεγαβάτ, προϋπολογισμού 10 δισ. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεγάλες δαπάνες για τις προκαταρκτικές εργασίες.

Και άλλο «πράσινο ταμείο»

* Το 1/3 του ειδικού πόρου που υπολογίζεται επί του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ (3%), εκτός από τους τοπικούς δήμους και τους καταναλωτές, που θα μοιράζονται τα 2/3, θα χρηματοδοτεί και το υπό ίδρυση «πράσινο ταμείο».

Αλλαγές προκύπτουν και στις αδειοδοτικές διαδικασίες. Αυτές, παρότι απλοποιούνται θεωρητικά, χαρακτηρίζονται απαράδεκτες και καταστροφικές από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το νέο κείμενο του νομοσχεδίου κάνει στροφή 180 μοιρών, σε σχέση με το αρχικό της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς παγώνει όλες τις νέες αιτήσεις και ανοίγει τον δρόμο στο παρεμπόριο αδειών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com