Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η Ευρώπη δεν έχει μέλλον χωρίς ισχυρή ηγεσία, τονίζουν Φ. Γκονζάλες και 11 «σοφοί»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας της και από τις αποφάσεις που θα πάρει τώρα θα εξαρτηθεί η θέση της στην παγκόσμια «σκακιέρα» τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα έρευνας διάρκειας 17 μηνών,που διεξήγαγε για λογαριασμό της Κομισιόν το Reflection Group, ένα σώμα δώδεκα «σοφών», με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες.


Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση μόνον αν πολιτικοί, πολίτες και επιχειρηματικός κόσμος συσπειρωθούν γύρω από έναν κοινό στόχο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής. Το Reflection Group θέτει ως προϋπόθεση την εγκαθίδρυση κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης από τις Βρυξέλλες.

Κάνοντας αναφορά στην πρώτη φάση της διεθνούς κρίσης, η οποία ξεκινούσε την εποχή που άρχιζε και η σύνταξη της αναφοράς, η ομάδα εργασίας τονίζει ότι οι ισχύοντες κανόνες και μηχανισμοί της Ευρωζώνης δεν επαρκούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Υπεράνω όλων, ζητά ισχυρή ηγεσία, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα πολυφωνίας και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Η συναίνεση των πολιτών είναι αναγκαία όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τονίζεται.

Το Reflection Group προτείνει επίσης:

• Αναμόρφωση των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών και των μηχανισμών επιτήρησης

• Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό

• Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην εργασία

• Επενδύσεις στην Έρευνα

• Χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής

• Χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής

• Ηγετικό ρόλο για την Ευρώπη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και ενδεχομένως τη θεσμοθέτηση "φόρου άνθρακα"

• Συντονισμό της φορολογικής πολιτικής των κρατών - μελών

Η αναφορά για την Ευρώπη του 2030 δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και θα παρουσιαστεί επισήμως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com