Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Σε ρόλο... ακροατηρίου η Βουλή για την εφαρμογή της συμφωνίας

Τροπολογία που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού με την «τρόικα» χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, «πέρασε» μέσα στο σχέδιο νόμου για τις περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων.


Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα προέβλεπε ότι τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού που θα υπογράφει ο υπουρμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, θα εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».

Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν "πραξικοπηματική" την πράξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων θα γίνονται εγκαίρως.
Η τροπολογία

Η αρχική μορφή της επίμαχης παραγράφου (ν. 3845/2010 (Α' 65):

4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγουμένου εδαφίου, εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.

Η τροπολογία:

9. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α΄) αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους.»
 
website counter
friend finderplentyoffish.com