Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος

Το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει ότι «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».


Στη Βουλή, προς κύρωση, αναμένεται να φέρει τη συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια αφενός να «δεσμεύσει» τους βουλευτές της συμπολίτευσης και «αφετέρου» να αναγκάσει τη Ν. Δ. να λάβει σαφή θετική θέση, ώστε να επωμιστεί μέρος του αναπόφευκτου κόστους.

Ο σχεδιασμός των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, εδράζεται σε δύο άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 28, παρ. 2 και άρθρο 36, παρ. 2) και δεν αποκλείει να ζητηθεί ειδική πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 βουλευτών. Αν αυτό συμβεί, για την έγκριση της συμφωνίας θα απαιτείται και η σύμπραξη της Ν. Δ., καθώς ακόμη και αν υπερψηφίσει ο ΛΑΟΣ (15 έδρες) μαζί με τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αθροίζεται ο μαγικός αριθμός «180». Βάσει του σχεδιασμού, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κομματική πειθαρχία και από την αντιπολίτευση να «αναλάβει τις ευθύνες της». Θα επισημάνει, δε, πως σε ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία και το πολιτικό σύστημα σε περιδίνηση.

Στον αντίποδα, άλλα κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις για μία τέτοια ριψοκίνδυνη επιλογή, καθώς η επίκληση του άρθρου 28 παρ. 2 αποτελεί, όπως σημειώνουν, αναγνώριση εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου ότι εκχωρείται σε τρίτους μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει πως «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com